Меморіальну дошку на честь двох Героїв України — льотчиків Дмитра Майбороди та Костянтина Могилка — урочисто відкрито на будинку Товариства сприяння обороні України у Вінниці.


Вони обоє виросли у місті над Південним Бугом, здобули однакову професію військового льотчика. Загинули влітку 2014-го після того, як у їхні літаки влучили ракети, випущені бойовиками:  Могилко — 6 червня біля Слов’янська на Донеччині, Майборода — 14 липня на Луганщині. Обидва мали можливість катапультуватися. Однак наказали зробити це членам екіпажу, самі тим часом утримували у повітрі охоплені вогнем машини, відвели їх від місць проживання людей. Обох удостоєно високого звання Героя України.


— Костя дуже любив небо, — розповів присутнім його батько Віктор Могилко. — Інколи говорив дружині, що дуже її любить, але небо більше.


— Діма йшов за Костею на два роки пізніше, але точно його слідами, — каже мати Дмитра Майбороди Тетяна Іванівна. — Спочатку аероклуб, потім військове училище. Тягнувся за ним, як за старшим братом.


Бойовики довго не віддавали останки сина Тетяни Іванівни, а також другого загиблого — помічника командира Дмитра Шкарбуна. Втративши надію на чиюсь допомогу, жінка сама вирушила на переговори з бойовиками і привезла тіло сина до Вінниці. Героїв поховали на Алеї Слави на Центральному кладовищі обласного центру.


У заході взяли участь військові льотчики, керівництво Повітряних сил, штаб яких дислокується у Вінниці.

Вінницька область.

 


На знімку: двох Героїв України зображено на одній меморіальній дошці.


Фото з сайту Вінницької ОДА.