Голова Верховної Ради України Андрій Парубій у вівторок зустрівся із Президентом Парламентської асамблеї ОБСЄ Ілккою Канервою.

 

Учасники зустрічі обговорили низку питань, пов’язаних із виконанням Мінських домовленостей, проведенням реформ в Україні та щодо виборів на окупованих територіях.

А. Парубій, дякуючи членам міжнародної організації за вагому підтримку і роботу, проведену на окупованих територіях, висловив сподівання, що ОБСЄ займе чітку позицію щодо виборів на окупованих територіях в Криму. «Нас розчаровує нездатність Росії виконати Мінські домовленості. І з огляду на те, що у вересні відбуватимуться вибори у Російській Федерації, позиція ОБСЄ є вкрай важливою у цій ситуації, — сказав він. — Ми повинні разом не допустити цю наругу над міжнародним правом, яке планує керівництво Російської Федерації».

Водночас, глава парламенту зазначив, що Україна «розраховує на розширення Місії та введення озброєної поліцейської Місії на Донбасі», та підкреслив, що Українська сторона демонструє свою готовність 
до мирного політичного вирішення конфлікту. 

А. Парубій також наголосив, що для проведення виборів на сході України повинні бути повністю дотримані умови безпеки, забезпечені свобода слова, свобода мирних зібрань. В іншому разі, за його словами, «це будуть не вибори, а фарс». «Це буде демонстрація зневаги по відношенню до громадян, які залишилися на окупованій території, — сказав він. — Наше завдання — забезпечити права і свободи людей».

Своєю чергою І. Канерва, висловлюючи стурбованість фактом щоденного порушення режиму тиші російською стороною, зазначив, що «ситуація є критичною». Зачіпаючи питання виборів і особливого статусу окупованої території, І. Канерва наголосив, що вибори там мають відбуватися за участю міжнародних спостерігачів, і повідомив, що нині на сході України працюють майже 700 осіб від Місії ОБСЄ. Водночас, за його словами, неможливо виконувати всі функції, які покладено на Місію, якщо немає повного доступу до української території. У контексті подальшого розв’язання проблеми, Президент Пар-ламентської асамблеї ОБСЄ песимістично оцінив перспективу: «Ми маємо досить довгий перелік заходів, які треба здійснити, і питань, які потрібно розглянути, але стосовно переговорів із російськими представниками ми не маємо достатньо оптимістичних поглядів на сьогоднішній день». Він також запевнив у повній підтримці України з боку Європейського Союзу.

Завершуючи розмову, А. Парубій зазначив, що Україна продемонструвала проходження кризи і спроможність ухвалювати надважливі рішення. «Це дає підстави з оптимізмом дивитися в майбутнє», — наголосив він.

Під час спільної прес-конференції Голова Верховної Ради України Андрій Парубій і Співголова Міжпарламентської ради Україна—НАТО пані Рейнел Андрейчук повідомили про спільну зая-ву співголів Міжпарламентської ради Україна—НАТО та подальші кроки у напрямі поглиблення співпраці.

Голова Верховної Ради підкреслив, що Україна проводить дуже активні реформи нашої армії. За його словами, «можна впевнено сказати, що армія, яка була на початку 2014 року, і армія сьогоднішня — це зовсім інші за своєю суттю та за своєю формою армії». «Ми змогли зробити багато кроків вперед. І ми намагаємося кожного пленарного тижня ухвалювати закони для зміцнення нашої обороноздатності, і, найголовніше, для того, щоб вийти на стандарти НАТО, — сказав він. — Адже ми поставили важливу мету — щоб до 2020 року українська армія вийшла на стандарти НАТО. І ми до цієї мети дуже твердо йдемо».

А. Парубій повідомив, що український парламент прийняв у вівторок дуже важливий закон про оборонні замовлення. Більшість депутатів в залі, за його словами, незважаючи на належність до тієї чи іншої фракції, підтримали цей законопроект. Він також зазначив, що до порядку денного має бути внесено законопроект 4563, яким передбачається розвиток Сил спеціальних операцій. «Це одна з тих реформ, яка нам необхідна для стандартизації наших відносин, про створення Об’єднаного оперативного штабу. І я дуже розраховую на те, що в залі буде належна підтримка, і ми продемонструємо готовність і здатність України пройти той шлях», — сказав він і висловив сподівання на підтримку з боку пані Рейнел як «великого друга України» та на підтримку «всіх партнерів України у вільному світі в ці найтяжчі місяці та роки, коли нам доводиться захищати нашу незалежність», повідомляє прес-служба апарату Верховної Ради.