У Національному технічному університеті «Харківський політехнічний інститут» занепокоєні новою системою фінансування вищої освіти, яка може бути застосована вже цього року. За словами проректора з науково-педагогічної роботи Юрія Сакари, Міносвіти пропонує виділяти фінансування на спеціальності залежно від їхньої популярності.

— У міністерстві кажуть, що гроші мають іти за абітурієнтом. Три місяці тому в університеті ім. Каразіна відбулася зустріч із представниками американського вишу. Коли їм повідомили про такий експеримент, то вони були просто шоковані. У них країна з розвиненою ринковою економікою, але держава регулює підготовку фахівців навіть у приватних вищих навчальних закладах, — обурюється Юрій Сакара.
За словами проректора, університет і так щорічно втрачає велику кількість абітурієнтів у зв’язку із близькістю до зони проведення АТО.
— До нас раніше приїжджали студенти з усіх областей. Тепер абітурієнти із західних регіонів не їдуть. Плюс нова система прийому, яка для технічних вишів є вбивством. Ми сподіваємося на зростання економіки. Комусь треба буде відновлювати Донбас, — каже проректор.
Ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокіл додає, що свої побоювання із приводу нової системи провідні технічні підприємства вже виклали в листі на ім’я міністра освіти.

Харків.