Воду з глибинних джерел почали отримувати мешканці села Снітків Мурованокуриловецького району на Вінниччині -- тут введено в експлуатацію водогін вартістю 1,8 мільйона гривень.

 

Левову частку коштів на його будівництво (840 тисяч гривень) громада отримала від іноземного інвестора. "Ми взяли участь в конкурсі проектів територіальних громад за програмою DESPRO і перемогли, -- розповів у розмові з кореспондентом "Голосу України" сільський голова Сніткова Віктор ОЛЬШЕВСЬКИЙ. -- Особливістю нашого проекту є те, що він передбачає отримання води не тільки для споживання, а й для поливу ягід, що їх вирощують селяни на присадибних господарствах. Інвестори схвально відгукнулися на таку деталь, бо це сприяє зайнятості людей і дає їм можливість заробляти кошти".

 

Майже 600 тисяч гривень на будівництво водопроводу внесли селяни особистих коштів, 50 тисяч виділила сільська рада, решта -- надходження з обласного та районного бюджетів. "Нас здорово виручив обласний Фонд сприяння розвитку сільського будівництва, -- продовжує сільський голова. -- Його кредитними ресурсами скористалися більшість пенсіонерів. Фонд надав кредити не коштами, а матеріалами для будівництва того ж водогону. Їх вартість невисока -- під шість відсотків річних, плюс розстрочка повернення грошей на п'ять років і більше. Вигідно"...

 

Протягом останнього часу в Сніткові стикалися з проблемою пересохлих криниць. Та й вода з них не відповідає встановленим нормам якості. Тепер споживатимуть живильну вологу з глибинних джерел. До кінця 2016-го у селах області планують завершити будівництво ще 14 водогонів за програмою співпраці зі швейцарськими партнерами DESPRO.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України