Майже 90 відсотків вуличних ліхтарів у містах нашої держави не відповідають вимогам ефективності і якості джерел зовнішнього освітлення. Тому витрати енергії на їх використання у нас майже вдвічі вищі, ніж у розвинутих країнах Європи.

 

Зменшити витрати можна за рахунок заміни фізично застарілих ламп на світлодіодні джерела. Про це та інші шляхи поліпшення якості освітлення нічних міст йшлося на семінарі у Вінниці "Вуличне освітлення: проблеми і шляхи розвитку".

 

-- Повну модернізацію старих джерел освітлення вулиць наших міст можна здійснити протягом п'яти-шести років, такі розрахунки проведено науковцями і практиками, -- наголосив ініціатор заходу, член-кореспондент НААНУ, заступник директора Інституту фізики напівпровідників Віктор СОРОКІН. -- Упровадження нових освітлювальних технологій забезпечить не тільки високу якість освітлення, а й зменшить викиди вуглекислого газу в повітря, дасть можливість економити кошти.

 

Світлодіодні джерела освітлення агітують самі за себе, наголошувалося на зібранні. Вони у п'ять разів менше споживають енергії порівняно зі звичайними лампами розжарювання і утричі економніші від енергозберігаючих натрієвих ламп. Учасники семінару -- експерти в галузі енергетики, представники комунальних підприємств та виробників світлодіодної продукції -- ознайомилися з результатами реконструкції вуличного освітлення у Вінниці. Тут протягом десяти останніх років повністю перейшли на використання енергоефективних ламп. Для цього використали кошти міського бюджету, грантові надходження. Заключним етапом стало впровадження на базі вінницького міського комунального підприємства "Міськсвітло" системи автоматизації та диспетчеризації управління мережами зовнішнього освітлення.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України