Закарпаття — єдина в Україні область, яка за міжнародною шкалою оцінки сприятливих можливостей для розвитку туризму відповідає європейським стандартам. Ліси займають більше половини території області, що, безумовно, є активним рушієм для розвитку саме пішохідного туризму. Мальовничі краєвиди та ландшафти, безліч історико-архітектурних пам’яток — усе це вабить туристів із різних куточків України та Європи. Але, на жаль, сьогодні гостро постає питання безпеки подорожуючого, це насамперед зумовлюється відсутністю єдиних загальнодержавних стандартів, які б чітко регулювали маркування туристичних маршрутів та шляхів.

Так, за ініціативи начальника Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства (ОУЛМГ) Валерія Мурги сьогодні в актовому залі управління відбулося засідання на тему: «Знакування (маркування) туристичних маршрутів (шляхів) та формування єдиної мережі туристичних маршрутів». На засіданні були присутні керівник Закарпатського ОУЛМГ Валерій Мурга, директор Департаменту економічного розвитку та торгівлі Денис Ман, представники лісової і туристичної галузей, райдержадміністрацій, екскурсоводи та волонтери. Головною метою засідання є приведення придорожньої та туристичної інфраструктури області у відповідність до європейських стандартів, оскільки наявність прознакованих маршрутів є одним із показників рівня розвитку туризму в державі. Також говорили про необхідність формування єдиної мережі туристичних маршрутів, маркування маршрутів, що пролягають територією лісових масивів, наявну систему туристичних шляхів у Закарпатській області. Окрім того, це сприятиме значному покращенню рівня безпеки та захисту туристів під час проходження гірськими місцевостями чи орієнтування на невідомих територіях.
Валерій Мурга під час зустрічі висловив зацікавленість у розвитку співробітництва з представниками туристичної та лісової галузей та наголосив на необхідності збільшення потоку туристів і створення сприятливих умов для охочих відпочити й ознайомитися з місцевими «родзинками».
— За офіційною інформацією, територією Закарпаття простягаються понад 180 туристичних маршрутів (понад 2900 км), більша частина з яких — з відсутніми маркуваннями, деяка частка з них була промаркована і підтримується на основі «Європейських стандартів», які є найбільш придатними та зрозумілими як для туриста-початківця, так і профі, незважаючи на інші системи маркування, які є рекомендаційного характеру з боку держави. Хочу зазначити, що закарпатські курорти мають величезний потенціал для туристів, але треба побудувати нові та відремонтувати старі рекреаційні пункти, привести в належний стан мисливські будиночки, тобто створити всі належні умови для комфортного відпочинку туристів і промаркувати стежки та оздобити оглядові майданчики. Усе заплановане буде робитися за власні кошти державних лісогосподарських підприємств, — наголосив головний лісівник Закарпаття.
У свою чергу, директор Департаменту економічного розвитку та торгівлі Денис Ман під час зустрічі зауважив:
— Представникам туристичної та лісової галузей варто розвивати співробітництво в питаннях маркування туристичних шляхів, створення спільних заходів і маршрутів та багатьох інших аспектах туристичної діяльності в держлісфонді Закарпаття.
Він особливо наголосив на необхідності розвитку співпраці в питаннях створення сприятливого туристичного інформаційного поля, реклами туристичного бренду і маркування. «Ми зацікавлені в просуванні рекламного продукту Закарпаття, розвитку сільського та зеленого туризму і його можливостей спільно з лісівниками».
За результатами засідання було визначено основні етапи для подальшої дії стосовно обговорюваних питань, які в найближчий час необхідно буде виконати задля забезпечення в першу чергу безпеки подорожуючих.

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ.