Напередодні Зелених свят у місті Корсунь-Шевченківському відбувся мистецько-екологічний конкурс-фестиваль «Мости над Россю» (на знімку).

Творчий тандем артистів та екологів склався одинадцять років тому. Його ініціатори задумали силою мистецтва пробудити у молоді, старшого покоління бажання стати на захист красуні-Росі та природи Надросся. Згодом до корсунчан приєдналися небайдужі митці та природоохоронці ще двох областей — Київської та Кіровоградської. 
Щороку учасники фестивалю не тільки беруть участь у концертах та круглих столах, а й мандрують стежками ландшафтного корсунського парку, милуються скелястими плесами Росі та островів, зустрічаються з активістами природоохоронного руху.
— Тут, на берегах Росі, — каже голова журі фестивалю, відомий київський поет-пісняр і земляк корсунчан Владлен Ковтун, — самі народжуються вірші і мелодії. Чарівнішого місця, овіяного бузковим серпанком, наповненого пахощами чебрецю і материнки, я не знаю. Зберегти цю дивовижну красу, закохати у неї майбутні покоління, виховати синівське ставлення до матері-природи — одне із завдань нашого фестивалю.
Популярність «Мостів над Россю» щороку зростає. У цьому впевнений і земляк корсунчан, народний артист України, лауреат Шевченківської премії Олесь Харченко. Це означає потребу суспільства у патріотичних піснях, на захист довкілля та рідної землі.
— Вважаю, — каже Олесь Харченко, — що корсунський фестиваль має всі перспективи стати всеукраїнським мистецько-екологічним заходом. У чарівному місті на березі Росі він звучатиме особливо проникливо і натхненно.
Кращу пісню про «замріяну Рось» виконав вокальний гурт «Інтегро» з Черкас, який і став володарем диплома І ступеня. Гран-прі присудили черкаському чоловічому квартету «Орфей» та Тетяні Кулі із селища Шрамківка Драбівського району. Десятки інших нагород переможцям фестивалю стали гідною відзнакою за душевне виконання пісень, у яких звучала любов до батьківської землі та рідної природи.
На фестивалі відзначили також активістів-природоохоронців. Нагороду з рук голови місцевої організації Всеукраїнської екологічної ліги Олександра Майдаченка одержала учасниця «Мостів над Россю» Ніна Іваненко. Вона живе на вулиці Корсунці і дбайливо доглядає, обсаджує квітами джерело, яке напуває кришталево-чистою водою півміста. Директор місцевого радіо «На хвилі Корсуня» Галина Добровольська вручила спеціальний приз-сертифікат на туристичну подорож колективу районного будинку культури на чолі з директором Галиною Вірченко за роботу у царині мистецтва та екології.
Окрасою гала-концерту стали виступи професійних співаків: Олеся Харченка, бандуристки Світлани Мирводи, народного артиста України Олександра Дзюби, черкаського жіночого тріо «Барви».

Черкаська область.

Фото Людмили ЯРОВОЇ.