У стабільно тяжкому стані госпіталізували сімох бійців із зони АТО до Вінницького військово-медичного клінічного центру Міноборони. Трьох із них одразу прооперували.

 

-- Поранені прибули до нас із Дніпра, їх доправили літаком санітарної авіації "Віта", -- розповів заступник начальника Центру полковник Олександр СТОЛЯРЕНКО. -- У кожного мінно-вибухові та осколкові поранення. Саме з такими ушкодженнями і травмами нині найчастіше госпіталізують бійців.

 

Наймолодший з-поміж поранених 19-річний Ілля. Він служить у 24-му штурмовому батальйоні "Айдар" ЗС України. Прізвище просить не називати. На Донбас прибув з Києва. "Коли на міні підірвався наш побратим дядя Володя, він родом із Хмельницької області, я був неподалік, тому перший кинувся на допомогу, -- каже Ілля. -- Сам зачепив розтяжку. Тепер разом лікуємося".

 

Людмила МЕНЮК із цього ж батальйону прибула до Вінниці з-під Мар'їнки на Донеччині. "Ні-ні, на щастя, я не поранена, -- каже жінка. -- Приїхала спеціально, щоб провідати наших побратимів. Хтось із них для мене як син, хтось -- як брат. Знаю, як їм тепер потрібна підтримка, добре слово. Нам є що згадати, а спогади не обходяться без жартів". Перші в лікарняні палати навідалися вінницькі волонтери. Викладач місцевого Національного технічного університету Світлана БЕВЗ у 2014-му також служила в "Айдарі". Разом із чоловіком, теж викладачем згаданого вишу, добровольцями пішли в АТО.

 

-- Принесла хлопцям трохи домашніх харчів, -- ділиться думками пані Світлана. -- У кожного запитаю про улюблену страву, щоб потім почастувати домашніми наїдками. У шпиталі немає проблем із харчами. Але ж приготовлене дома завжди смачніше.

 

Загалом у Вінницькому військово-медичному центрі нині перебувають понад 120 бійців. 22 з них у тяжкому стані, в реанімації і хірургії, 77 лікуються в терапії, понад 30 осіб -- на реабілітації. Від початку подій на сході країни в Центрі надали допомогу понад двом тисячам поранених.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України