У стабільно тяжкому стані госпіталізували сімох бійців із зони АТО до Вінницького військово-медичного клінічного центру Міноборони. Трьох із них одразу прооперували. — Поранені прибули до нас з Дніпра, їх доправили літаком санітарної авіації «Віта», — розповів заступник начальника центру полковник Олександр Столяренко. — У кожного мінно-вибухові та осколкові поранення. Саме з такими ушкодженнями і травмами нині найчастіше госпіталізують бійців.

 

Наймолодший з-поміж поранених 19-річний Ілля. Він служить у 24-му штурмовому батальйоні «Айдар» ЗС України. Прізвище просить не називати. На Донбас прибув з Києва.

«Коли на міні підірвався наш побратим дядя Володя, він родом з Хмельницької області, я був неподалік, тому першим кинувся на допомогу, — каже Ілля. — Сам зачепив розтяжку. Тепер разом лікуємося».


Людмила Менюк з цього ж батальйону прибула до Вінниці з-під Мар’їнки на Донеччині. «Ні-ні, на щастя, я не поранена, — каже жінка. — Приїхала спеціально, щоб провідати наших побратимів. Хтось з них для мене як син, хтось — як брат. Знаю, як їм тепер потрібна підтримка, добре слово. Нам є що згадати, а спогади не обходяться без жартів».

Першими у лікарняні палати навідалися вінницькі волонтери. Викладач місцевого національного технічного університету Світлана Бевз у 2014-му також служила в «Айдарі». Разом з чоловіком, теж викладачем згаданого вишу, добровольцями пішли в АТО.


— Принесла хлопцям трохи домашніх продуктів, — ділиться думками пані Світлана. — У кожного запитаю про улюблену страву, щоб потім почастувати домашніми наїдками.

У шпиталі нема проблем з харчуванням. Але ж приготовлене дома завжди смачніше.


Загалом у Вінницькому військово-медичному центрі нині перебуває понад 120 бійців. 22 з них у тяжкому стані, в реанімації і хірургії, 77 лікуються у терапії, понад 30 осіб перебувають на реабілітації. З початку подій на сході країни у центрі надали допомогу понад двом тисячам поранених.

Вінницька область.