Днями в Дніпровському районі столиці урочисто відкрили пам’ятник відомому українському поету, перекладачу та громадському діячу Андрію Малишку.

 

До цього в парку, який названо на честь поета, стояла тільки металева стела, встановлена в 2014-му з нагоди 102-ї річниці від дня народження Малишка. Одним з ініціаторів установлення нового монумента став відомий український поет, громадський діяч, Герой України Дмитро Павличко. А сам пам’ятник створив скульптор Роман Захарчук.


На постаменті фраза Андрія Малишка: «Україна моя, мені в світі нічого не треба, тільки б голос твій чути і ніжність твою берегти!».


— Вірші й пісні Андрія Малишка живуть повноцінним життям, вони на вустах українського народу, — зазначила, виступаючи на відкритті пам’ятника, міністр освіти і науки України Лілія Гриневич. — Вони передаються з покоління в покоління. І є люди, які співають їх і навіть не знають, хто автор цих рядків, думають, що це народна пісня. І це найвищий ступінь визнання...


Киянка Марія Василівна, яка була присутня на відкритті монумента, зізналася, що тривалий час була впевнена — пісня «Рідна мати моя» створена народом.


— І тільки потім довідалася, що написана вона на вірші Андрія Малишка й насправді називається «Пісня про рушник», — каже співрозмовниця. — Тільки за ці слова йому можна поставити пам’ятник. Ця пісня глибоко національна. У ній — уся душа України.


Освятив монумент Святійший Патріарх Київський і всієї Русі-України Філарет, зазначивши, що його відкриття досить знаменне в процесі декомунізації нашої країни.


— Нині триває знесення пам’ятників, які нав’язали нашому народу, — сказав Патріарх, — а замість них ми ставимо нові монументи справді видатним представникам українського народу. Вічна їм пам’ять, а Україні — слава!