Днями у Києві було започатковано роботу Клубу енергоефективності — комунікаційної платформи, покликаної налагодити діалог між владою, експертами, громадськістю та бізнесом у царині ефективного використання енергетичних ресурсів. Під час першого засідання провідні фахівці та експерти обговорили непросту, проте вкрай важливу тему — «Субсидія чи утеплення: який вибір є прагматичнішним для кінцевого споживача?»


У засіданні взяли участь міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик, народний депутат член комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Верховної Ради Ігор Кононенко, керівник Проекту USAІD «Муніципальна енергетична реформа в Україні» Діана Корсакайте.


Експерт Енергетичної групи РПР Святослав Павлюк наголосив, що держава досі не запропонувала дієвої системи зміни політики в полі енергоефективності: «Щоб формувати політику, нам потрібно знати позиції відповідальних інституцій. А сьогодні Прем’єр-міністр Володимир Гройсман — за монетизацію субсидій, Геннадій Зубко — за створення Фонду енергоефективності з власною версією поводження із субсидіями, Андрій Рева — противник монетизації, а Міністерство фінансів стверджує, що на це бракує бюджетних коштів. По суті цілий перелік міністерств або займаються реалізацією політики енергоефективності, або залучені до її виконання. Але реально жодне міністерство не відповідає за формування політики енергоефективності, і доки така відповідальність не з’явиться — доти не буде якісних змін».


Ігор Насалик, парируючи зауваження експерта, підкреслив, що точкою порозуміння між органами влади в цьому питанні стало нещодавнє засідання Національної ради реформ, присвячене темі енергоефективності: «Ми нещодавно обговорили з міністром соціального захисту Андрієм Ревою варіант керованої монетизації субсидій, нині обговорюємо це питання з Геннадієм Зубком. Ідея полягає в тому, щоб для мешканців певного пілотного міста ввести «енергетичні картки» з можливістю накопичення коштів, отриманих як житлова субсидія — і ці кошти можна було би витрачати не лише як плату за комунальні послуги, а й на енергоефективні заходи, щоб не було нецільових витрат».


На іншій проблемі, що перешкоджає інтенсивному проведенню енергоефективних заходів, акцентував увагу член Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Верховної Ради Ігор Кононенко: «Тепер державним банкам фактично не вигідно стимулювати тему «теплих» кредитів, адже їх адміністрування є доволі дорогим, а самі кредити — досить дрібні. Є ідея, як боротися із цією проблемою, — з ініціативи комітету ПЕК на рівні Тернопільської області банк видаватиме кредити не громадянам, а уповноваженим компаніям, які витрачатимуть їх на конкретні будинки, ОСББ, відпрацьовуватимуть механізм повернення цих коштів і відповідатимуть перед банком за це».


Діана Корсакайте, яка тривалий час працювала в Литві в царині енергоефективності, поділилася досвідом державної політики наших європейських сусідів: «М’які методи стимулювання енергоефективності — такі як інформаційні кампанії — мають супроводжуватися більш жорсткими. В Литві існувала норма: якщо людина отримує соціальні дотації, але не бере участі в заходах з енергоефективності для свого будинку, значить, ці дотації зменшуються. Також дієвий механізм — делегувати рішення щодо призначення субсидій на місця, щоб не допустити нецільових витрат цих коштів, адже на рівні муніципалітетів краще знають, де сім’я реально потребує допомоги, а де лише імітує таку потребу». Також експерт звернула увагу на потребу повного комерційного обліку комунальних послуг — адже споживання за нормативами не може стимулювати проведення енергоефективних заходів.


Зрештою, експерти Клубу енергоефективності зійшлися на позиції: житлові субсидії і справді необхідні, проте з року в рік їх потрібно скорочувати, як і кількість отримувачів — тільки так можна оздоровити державний бюджет. Водночас необхідно стимулювати проведення заходів з енергозбереження, а для цього має з’явитися відповідальний за політику енергоефективності державний орган, а також чітка і узгоджена на рівні законодавчої та виконавчої влади позиція щодо системи реформування галузі. І ще один необхідний крок в цьому напрямі — чітка і зважена комунікаційна політика, яка замість попередньої заспокійливої думки, що «субсидію може отримати майже кожен», примусить замислитися — «субсидія — не вічна, проводь енергомодернізацію вже зараз».


Підготував Віктор БОНДАР.

 

Під час засідання Клубу енергоефективності міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик (третій ліворуч) обстоює свою точку зору.


Фото надане Клубом енергоефективності.