Нещодавно наша парламентська делегація (Ганна Гопко, Сергій Алєксєєв, Оксана Корчинська, Ніна Южаніна, Віктор Романюк, Анатолій Денисенко, Анна Романова, Андрій Шинькович) на запрошення Італійського парламенту відвідала дружню країну. Головними темами зустрічей парламентаріїв стали не лише співпраця та обмін досвідом, а й продовження санкцій проти Росії. Про підсумки першого офіційного візиту українських парламентаріїв наша розмова із співголовою групи дружби Україна—Італія Сергієм Алєксєєвим.

— Сергію Олеговичу, знаю, що в нашої делегації був щільний графік зустрічей. Як вас приймала Італія? Чи відчували наші парламентарії дружню підтримку?

— Основною темою на зустрічах була саме доцільність пролонгації санкцій стосовно Росії. Італія постійно порушує перед європейською спільнотою питання необхідності їхнього продовження. Нагадаю: саме коли Італія головувала в ЄС, було ухвалено санкції, однак, на жаль, нині багато проросійськи налаштованих рухів у цій країні, які постійно порушують питання можливості їхнього скасування.

Під час нашого візиту відбулась низка важливих заходів, зокрема конференція стосовно українського питання. Ми зустрілися з національними делегаціями в ПА ОБСЄ, ПА НАТО, ПА РЄ та провели спільне засідання Комітету з питань закордонних справ. Ще ми зустрічалися в Римі у приміщенні посольства України з активістами української громади. Під час зустрічі голови Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Ніни Южаніної з її італійським колегою главою Комісії Палати депутатів з питань фінансів Мауріціо Бернардо обговорювали двосторонню співпрацю та експертну допомогу. Оскільки для України є цікавим досвід Італії у проваджені фіскальних реформ.

На зустрічі народного депутата України Анни Романової з італійськими парламентаріями — членами Комітету з питань виробничої діяльності, торгівлі та туризму Дж. Бенаматі, В. Кармані та Т. Арлотті було обговорено можливості застосування досвіду Італії щодо законодавчого забезпечення туристичної галузі для стимулювання міжнародного та внутрішнього туризму в Україні.

Анна Романова під час спілкування із заступником міністра культурного спадку та туризму Д. Б’янкі презентувала можливості туристичної галузі України, а Оксана Корчинська багато уваги приділяла питанню охорони здоров’я та реформуванню медичної галузі.

Під час переговорів голови Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Ганни Гопко в зовнішньополітичному відомстві Італії перший заступник міністра закордонних справ Італії Вінченцо Амендола підтвердив тверду позицію Італії щодо територіальної цілісності України, включно із Кримом. Із самого початку анексії Криму та воєнного конфлікту РФ на сході України італійська сторона постійно наголошує на підтримці суверенітету нашої країни, її територіальної цілісності. Італія солідарна з позицією ЄС щодо продовження санкцій проти РФ до повного виконання Мінських угод.

Під час зустрічі з першим заступником глави відомства з питань зовнішніх відносин Державного секретаріату Святого Престолу Антуаном Каміллері ватиканська сторона знову підтвердила незмінність своєї позиції: у конфлікті навколо України вважає ключовим дотримання норм міжнародного права.

— Ваші європейські колеги згодні, що агресія Росії — це посягання не лише на територіальну цілісність нашої держави, а й на всю безпеку цивілізованого світу?

— Так, ми були одностайні з італійцями: конфлікт на сході України — це проблема не тільки України, а всієї Європи, і що продовження проти РФ санкцій є дуже сильним стримувачем російської агресії. Ще один цікавий факт! 10 (!) разів в парламенті Італії реєстрували постанову про зняття санкцій з РФ, однак забракло голосів. Натомість зареєстрували постанову про не зняття санкцій. І саме вона отримала підтримку. Ми вдячні італійським парламентаріям, які лобіювали інтереси незалежної України у своєму парламенті.

— На прес-конференції, яку ваша делегація провела у Верховній Раді за підсумками візиту до Італії, ви говорили про підписання Меморандуму щодо співпраці між парламентами України та Італії. За якими напрямами співпрацюватимемо з дружньою країною?

— Під час візиту було досягнуто домовленості про підписання Меморандуму щодо співпраці між парламентами України та Італії, текст якого відпрацьований і залишилися техніко-юридичні правки. Дата укладання меморандуму запланована на 15 вересня. Україна буде лише 28-ю країною, з якою підпишуть Меморандум про міжпарламентську співпрацю, яка відбуватиметься у трьох напрямах: політичному, економічному та культурному. У нас схожі реформи. Це питання децентралізації, антикорупційна та судова реформи.

Наша країна приваблива для інвесторів, тому, сподіваюся, що італійські бізнесмени зацікавляться нашою економікою. Саме на цьому під час візиту постійно наголошував Анатолій Денисенко. Через санкції Італія частково втратила російський ринок і Україна може зайняти це місце.

Важко переоцінити значення міжпарламентської співпраці між Україною та Італією особливо в цей час, коли нам важливо, щоб Італія залишалася нашим партнером у підтримці проукраїнської коаліції.

— Майже 50 відсотків українців виступають за вступ України до НАТО. Які перспективи нашого членства в Північноатлантичному альянсі? І як на цьому етапі зробити допомогу Альянсу більш помітною та ефективною?

— Україна цінує послідовну політичну підтримку суверенітету, незалежності та територіальної цілісності, що демонструє НАТО. Ми очікуємо отримати від Альянсу Комплексний пакет допомоги для розвитку оборонних спроможностей нашої держави відповідно до стандартів НАТО. Це питання, до речі, ми обговорювали з головою італійської делегації в ПА НАТО А. Манчуллі в Римі. Наші закони «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики», а також «Про основи національної безпеки» визначають пріоритетом поглиблення співпраці з НАТО задля досягнення критеріїв, необхідних для набуття членства в цій організації.

У стислі терміни наша влада відновила боєздатну армію і нині спільно з експертами та радниками НАТО розробляє Державну програму розвитку ЗСУ на період до 2020 року. Цей документ заплановано до презентації під час засідання Комісії Україна—НАТО на найвищому рівні 8—9 липня, що відбудеться в рамках Варшавського саміту НАТО.

Манчуллі запевнив нас, що НАТО займається розв’язанням усіх наявних проблем. Суспільну думку в Європі необхідно готувати до того, що небезпека існує не тільки від загрози тероризму, а й від осередків військових дій. Проте цю позицію поділяють не всі представники парламенту Італії, тому з цим треба працювати.

Під час цієї зустрічі Віктор Романюк зазначив, що коли розпочалась спецоперація російських військових у Криму, ані українська армія, ані сили НАТО не були готові до цього, тому необхідно налагоджувати координацію зусиль задля протистояння такій агресії.

— Ви говорили про вибори на Донбасі?

— Звісно. Наша делегація не раз наголошувала — зокрема, і під час спільного засідання в Комітеті закордонних справ Палати депутатів Італії, — що задля якомога швидшого миру на Донбасі необхідно продовжити санкції проти Російської Федерації.

Проведенню виборів має передувати повне припинення вогню, демілітаризація цієї території, локалізація та охорона озброєнь під наглядом спеціалістів і взяття під контроль кордону. І тільки після всіх цих кроків можна говорити про проведення виборів. Відповідний законодавчий процес уже запущено. Однак вогонь не припиняється і Мінські домовленості не виконуються. Отже, знову повертаємося до санкцій. Це — єдиний дипломатичний інструмент, яким можна «стримувати» офіційну Москву. Пригадайте ситуацію довкола Ірану. Саме завдяки консолідованій світовій позиції та жорстким санкціям влада країни відмовилась від ядерної програми.

Можливо, не всім в Україні подобаються Мінські домовленості, але ми маємо їх виконувати, щоб на Донбасі нарешті запанував мир.

Українська делегація зробила все, щоб переконати італійських колег, що санкції — це єдиний дипломатичний спосіб стримати агресора, і це була однозначна позиція всіх наших парламентаріїв незалежно від політичної сили, яку вони представляють. Ми вдячні італійським колегам за підтримку та розуміння.

— Чи є вже якісь результати цього офіційного візиту?

— Авжеж. Хоча візит був зовсім недавно, результати є. По-перше, до парламенту вже надійшов від наших італійських колег проект Меморандуму про взаєморозуміння між Палатою депутатів Італійської Республіки та Верховною Радою України, який, нагадаю, заплановано до підписання 15—16 вересня у Страсбурзі. По-друге, італійці зацікавлені туристичними можливостями України — до Анни Романової звернулося одне з трьох найбільших видань Італії Corrіere della Sera із проханням надати таку інформацію для публікації.

Окрім того, ми ухвалили рішення серед членів нашої міжпарламентської групи дружби Україна—Італія визначити депутатів, які відповідатимуть за зв’язки з конкретними регіонами Італії. Це сприятиме залученню інвестицій до України, роз’ясненню політичної ситуації всередині країни. У подальшому така співпраця може перейти на рівень співпраці вже між регіонами України та Італії, коли підприємці знаходитимуть спільні інтереси. Однак це не питання місяця чи двох, це кропітка робота з прицілом на майбутнє.

 

 

Ганна Гопко, Анатолій Денисенко, Сергій Алєксєєв, Анна Романова.

Фото Олександра КОСАРЄВА.