На Житомирщині впровадили практику, за якої санітарні рубки лісівники проводитимуть лише після обговорення з місцевим населенням. Про це повідомив начальник Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Андрій Курінський під час прес-туру для загальнодержавних і регіональних ЗМІ з проблем масового всихання хвойних насаджень на території Малинського держлісгоспу.


Обсяги суцільних санітарних рубок різко збільшились за останні п’ять років. З 2011-го, коли масове всихання сосни вперше було зафіксовано в Малинському держлісгоспі, масштаби цього явища зросли у тисячі разів. Журналістам показали, як гинуть дерева: спочатку жовтіє верхівка, потім дуже швидко гине все дерево. Єдиний поки що реальний спосіб боротися з цим — пилка. Інакше шкідники і хвороби стрімко перекидатимуться на інші ділянки. Деревина, погризена шкідниками і заражена грибком, не придатна ні для будівництва, ні для виготовлення меблів.


Ситуація часто ускладнюється ставленням громадськості: мовляв, лісівники під прикриттям необхідних санітарних рубок знищують здоровий ліс. Начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Андрій Курінський пояснює: процес ураження дерева шкідником дуже швидкий, але, якщо зрізати вже приречену сосну, люди, дивлячись на пеньок, нарікають, що зрізали живе дерево.


На початок 2016 року площа зареєстрованих осередків шкідників становила 7,8 тис. га, площа зареєстрованих осередків хвороб — 25,6 тис. га. Цього року на території Житомирщини вже проведено санітарні заходи на площі 7,7 тис. га.


Причину різкого поширення шкідників і хвороб у соснових лісах фахівці вбачають у зміні клімату.

Житомирська область.