Однією з основних причин проведення виїзного засідання Комітету з питань запобігання і протидії корупції Верховної Ради України в смт Коцюбинське стала череда корупційних скандалів, пов’язаних із дерибаном лісових угідь. Упродовж декількох років триває боротьба між столичними забудовниками і місцевою громадою, яка захищає Біличанський ліс. Депутати Ірпінської міської ради продемонстрували карту лісу, який практично весь поділений на ділянки для забудови. До майбутніх багатоповерхових будинків і торговельних центрів уже прокладають каналізаційну трубу діаметром 1,5 метра, зазначали промовці. Загалом у залі зібралися майже 200 людей, що представляють громади Коцюбинського та Ірпеня. Напруження було високе, але обійшлося без бійок. Громадськість вимагає скасувати незаконні, на їхню думку, рішення про виділення земельних ділянок і повернути територію у власність громади.

 

У травні 2014 року указом Президента України Біличанському лісу було надано природоохоронний статус національного парку та приєднано до НПП «Голосіївський». Згідно з цим указом, Біличанський ліс визнано територією міста Києва. Ліс підпорядкований Мінекології та Кабміну, і ним нині не можуть розпоряджатися ані столична, ані селищна влада. За Конституцією, землі природно-заповідного фонду є власністю всього українського народу і не можуть перебувати у приватній власності та не підлягають приватизації. Однак майже 100 гектарів землі на території заповідного лісу було роздано під забудову ще у грудні 2008 року Коцюбинською селищною радою, коли ліс ще не мав статусу заповідника. Як стверджують громадські активісти, отримали землі у приватну власність і депутати селищної ради, а сотні ділянок роздали на підставних осіб.

Потім ці ділянки перепродувалися.


Виділення земельних ділянок оскаржила прокуратура, вимагаючи повернути землі до державної власності. За даними прокуратури, 501 людина незаконно отримала землю на території лісу, а потім ділянки продали іншим фізичним особам під забудову. Щодо незаконного виділення цих ділянок уже є судові рішення, проте процес ще триває: на розгляді в судах перебуває ще понад 300 справ. Парламентський комітет узяв це питання під свій контроль.


Члени комітету також розглянули перебіг розслідування правоохоронними органами Київської області кримінальних проваджень за фактами побиття громадських активістів із міст Буча та Ірпінь, які виступали проти забудови лісу.

 

На знімках: перший заступник голови Комітету з питань запобігання і протидії корупції Верховної Ради України Юрій Савчук, голова комітету Єгор Соболєв, заступник голови комітету Віктор Чумак, голова підкомітету з питань контролю за дотриманням законодавства у сфері запобігання і протидії корупції юридичними особами Олег Барна (справа наліво).

 

Виступають депутати Ірпінської міської ради Максим Плешко та Анастасія Попсуй.
 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.