28 червня — День Конституції

 

 

Цей знімок нині впізнає кожен. Саме в цій точці історія нашої державності змінилася докорінно. Остаточно відірвавшись від минулого, ми рушили власним шляхом. Цього дня, а точніше, «конституційної ночі», сказано багато слів і фраз, які цитують і досі. Зроблено й опубліковано пам’ятні фото. Та чи бачили ви колись, який вигляд має оригінал нашого Основного Закону або ж Конституційний договір між Верховною Радою та Президентом, підписаний до знаменитого голосування в сесійній залі?

 

 

Протягом усіх цих років оригінали документів, пов’язаних із конституційним процесом 1996-го, добросовісно зберігаються в Центральному державному архіві вищих органів влади та управління України. Днями їх уперше показали широкому загалу. Зі сховища їх вивезли у світ лише на кілька годин на відкриття виставки документів Національного архівного фонду «Конституційний вимір українського державотворення». Працює експозиція на території Національного заповідника «Софія Київська» в будинку митрополита. Із копіями цих та багатьох інших історичних документів, таких як Конституція Пилипа Орлика, універсали Української Центральної Ради, Акт Злуки УНР і ЗУНР тощо, можна ознайомитися до 8 липня.

 

 

Чому саме на території заповідника проходить виставка, присвячена конституційним процесам у нашій країні? Заступник керівника Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України Оксана Берковська (на знімку) пояснює це дуже просто: у Соборі святої Софії ще за часів Київської Русі підписувалися політичні угоди, проводилися прийоми послів, відбувалися посадження на престол князів. Це був культурний і православний центр, але водночас він став і пам’яткою державотворення. Керівництво національного заповідника з відповіддю на пропозицію провести таку виставку на їхній території не вагалося ані секунди, каже заступник генерального директора з наукової роботи В’ячеслав Корнієнко. На його переконання, ухвалення Конституції не було одномоментним підписанням законодавчого акта. Наша країна пройшла дуже довгий шлях до цього дня, адже демократичні традиції були надзвичайно сильні у нас ще з часів Русі-України. А те, що сталося два десятки років тому, вважає науковець, стало безумовним логічним розвитком історичного минулого нашої держави. Представлені на виставці документи, стверджує він, можуть розповісти більше, ніж слова, які у процесі трактування різних подій можна перекручувати.

У експозиції «Конституційний вимір українського державотворення» поєдналися минуле і сучасність. Таке переконання висловив присутній на її відкритті віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко. «Нині важко з’ясувати достеменно, що важливіше для нас на цьому етапі, — сказав він. — Але напевно це нероз’єднувана сув’язь здобутків наших попередників, які боролися за незалежність України, за конституційні права її громадян, і сьогоднішньої боротьби». Конституцію 1996-го урядовець назвав «вінцем боротьби багатьох поколінь українців за свій устрій, за свою державу, за свій народ, починаючи від «Руської Правди» і закінчуючи Основним Законом 1996 року». За словами В. Кириленка, своє минуле треба знати, щоб пам’ятати про жертви, покладені на вівтар цієї боротьби українським народом, і пам’ятати про боротьбу, яка триває нині. «Ми мусимо пам’ятати і про чотири універсали Центральної Ради, і про Акт Злуки, і про Конституцію УНР, і про численні дослідження шістдесятників, по суті, на тему конституційного устрою, які також мали місце і які писали часто просто в таборах, у місцях ув’язнення, — сказав він. — Мусимо пам’ятати також і Декларацію про суверенітет. На виставці все це є. Усі ці події неможливо розірвати». Кожна наступна дата Конституції, за словами В. Кириленка, повинна бути лише додатковим приводом для того, щоб обговорювати сьогодення і з’ясовувати для себе, чи правильні кроки ми робимо, аби Україна справді була гордою, вільною, незалежною європейською країною. А така виставка є ще однією підставою для роздумів.

Очільник архівної системи України голова Державної архівної служби Тетяна Баранова поінформувала, що виставку експонатів, які зберігаються у сховищах, підготували на виконання указу Президента про відзначення 20-річчя Конституції. Зробили це для тих, хто був причетний до процесу чи спостерігав за ним, і для тих, хто нині цікавиться тими днями. «Здавалося б, невеликі документи, але які вони значущі для нашого суспільства», — каже Т. Баранова. Вона наголосила на тому, що архіви містять ще дуже багато цікавих експонатів. «На жаль, технічно поки що немає можливості зробити так, щоб громадяни знали, що міститься у фондах, — сказала вона. — Ми прагнемо розширити доступ до цих ресурсів. Тоді жодна пропаганда не впливатиме на свідомість наших співвітчизників, ні в кого не виникатиме сумнівів, чи вірним шляхом ми йдемо». Усім, хто ознайомиться з виставкою, Т. Баранова побажала відчути гордість за свою країну.

Часто термін «архівний документ» асоціюється з інформацією, зафіксованою на папері. Але Національний архівний фонд багатий і на інші унікальні джерела інформації, як, наприклад, кіно- та аудіоплівки. Директор Центрального державного кінофотофоноархіву імені Г. С. Пшеничного Владислав Берковський у рамках відкриття виставки представив кінохроніку, котра нагадує, в яких умовах і з якими емоціями ухвалювався Основний Закон.

Експозиція в Національному заповіднику «Софія Київська» — це лише один із багатьох заходів, присвячених 20-й річниці. У всіх містах і містечках в ці дні проходять виставки і зустрічі з науковцями, відбуваються офіційні урочистості та народні гуляння. На експозиції представлено лише маленьку частину документів. Однак архіви різного рівня до конституційного ювілею відкривають на своїх сайтах онлайн-виставки, з якими може ознайомитися кожен охочий.

У вихідні гостей у Софії Київській помітно більшає. Тож є всі підстави сподіватися, що цими днями виставку відвідає якнайбільше людей. Адже це унікальна змога побачити на власні очі, як творилася історія.

 

Фото Олександра КЛИМЕНКА (з архіву «Голосу України»).

 

2 червня 2016 року. Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, Президент України Петро Порошенко під час пленарного засідання, на якому народні депутати прийняли проект закону про внесення змін до Конституції України  (щодо правосуддя). «За» проголосували 335  депутатів.

 

21 лютого 2014 року. Верховна Рада України конституційною більшістю ухвалила закон про відновлення дії окремих положень Конституції України 2004 року (реєстраційний номер 4163). Верховна Рада повернула Конституцію 2004 року. 

 

Заступник Генерального директора Національного заповідника «Софія Київська» Алла Обжелян тримає в руках Конституцію України, прийняту на п'ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 року.

 

Частина експозиції Національного архівного фонду України.

Фото Сергія Ковальчука.