Не встиг у Македонії ущухнути скандал з імпічментом президента Георге Іванова, як нову хвилю обурення спричинив телевізійний виступ глави держави. Він категорично зажадав від протестувальників заспокоїтися і пригрозив народу, який вийшов на вулиці міст із вимогами його відставки й заразом уряду, тим, що для втихомирення «різнокольорової революції» може залучити армію.


В офіційній декларації Демократичного союзу за інтеграцію — найбільшої етнічної партії албанців, які живуть у країні, зазначається, що після такої промови в «президента Георге Іванова лише два варіанти: або добровільно залишити посаду, або піти у відставку».


Екс-міністр внутрішніх справ, а нині університетський викладач Любомир Фрачковскі вважає, що подібне висловлювання президента скомпрометувало країну і її керівництво в очах усього світу. А колишній голова парламенту й один з авторів нинішньої конституції країни Стоян Андов був ще категоричніший. «Упевнений, що в армії Македонії достатньо розумних людей, які можуть заарештувати самого Георге Іванова», — заявив екс-спікер.


Колишній посол Македонії у Болгарії Георгій Спасов, якого охоче цитують болгарські ЗМІ, вважає, що «президент визначив Македонію небезпечним місцем для життя і хоче використовувати армію для захисту злочинів нинішньої влади».


Найбільша опозиційна партія Соціал-демократичний союз Македонії не тільки різко засудила слова президента. Її лідери виступили й з конструктивною пропозицією: якщо Іванов так переживає про розвиток демократії в країні, то повинен допомогти цьому й подати у відставку 26 вересня, щоб нові президентські вибори можна було поєднати з достроковими парламентськими й провести їх 6 листопада цього року.