98 осіб загинули від торнадо, який пронісся містом Яньчен у провінції Цзянсу, на сході Китаю. Ще майже 800 осіб дістали поранення. Як повідомляють агентство Сіньхуа та телеканал CCTV, лікарі заявляють, що близько двохсот із них перебувають у тяжкому і навіть критичному стані. Торнадо зруйнував велику кількість будинків, порушив електропостачання та транспортне сполучення. На місто та його околиці обрушилися злива та град. Пориви вітру подекуди сягали 35 метрів за секунду. За свідченням очевидців, вітер ламав дерева, перевертав автомобілі, зривав дахи. Тільки за першу годину випало понад 100 міліметрів опадів. Сильна злива на очах «змивала» будинки.


За повідомленням електронної версії газети Chіna Daіly, ураган поруйнував два заводи, на яких зберігалися небезпечні хімічні речовини. Втім, чи стався виток їх в навколишнє середовище, не відомо. Нині триває пошуково-рятувальна операція, рятувальники допомагають постраждалим. У райони стихійного лиха надходить гуманітарна допомога.


Цілий тиждень продовжуються сильні зливи на південному заході Японії. Семеро мешканців загинули через зливи, повені та зсуви ґрунту в постраждалих від сильних землетрусів районах острова Кюсю. В префектурі Міядзакі випало 120 міліметрів дощу за годину, а префектурі Кумамото, яка пережила найсильніші підземні поштовхи в 6 і 7 балів, зафіксовано 150 міліметрів опадів за годину. Загалом у деяких районах цими днями випало понад 500 міліметрів опадів. За останню добу на Кюсю було зафіксовано 11 зсувів ґрунту. Деякі річки вийшли з берегів і затопили мости. Порушено транспортний зв’язок між префектурами та з «великою землею».


Понад 100 міліметрів опадів за годину зафіксовано в Нагасакі. Деякі вулиці та будинки в місті підтоплено. Тисячам мешканців міста рекомендовано залишити домівки і перечекати у безпечних місцях. А загалом на південному сході країни майже 700 тисяч чоловік одержали рекомендації переїхати зі своїх домівок у спеціальні евакуаційні пункти в приміщеннях шкіл та місцевих адміністрацій. Рекомендації стосуються префектур Фукуока, Саґі, Нагасакі, Оіта та Кумамото. В останній — в евакопунктах ще досі мешкають близько 6,5 тисячі осіб, постраждалих від землетрусу, яким поки що нікуди повертатися.


Метеослужба попереджує, що дощі триватимуть, тому слід остерігатися подальших зсувів ґрунту та повеней


Від надмірної води, ураганів та стихії страждають й інші країни Азії. ЗМІ повідомляють, що через сильні дощі в Індонезії за останні кілька днів загинуло близько 50 мешканців країни. А в Індії цього тижня 93 особи стали жертвами блискавок. Блискавки влучали в місця, де переховувалися люди від дощу: під великі дерева, навіси тощо. Смертельні грози пройшли у штатах Біхар, Джаркханде та Уттар-Прадеше.