У червневі дні згадують не тільки про початок страшної війни, а й про масові страти на землях Західної України, які чинила радянська влада. В урочищі Дем’янів Лаз поблизу Івано-Франківська зібралися представники обласної та міської влади, громадськість краю та духовенство, щоб пом’янути жертв комуністичного режиму (на знімку). Саме це урочище є одним із місць масових розстрілів та поховань в’язнів тюрем на Прикарпатті на початку радянсько-німецької війни.

 

 

На зорі національного відродження, 1989 року, при Івано-Франківському культурно-науковому товаристві «Рух» утворився осередок «Меморіалу», активісти якого влітку того ж року розкопали в Дем’яновому Лазі три спільні могили. Тоді було піднято останки 524 осіб, серед яких 76 дітей.


За часи незалежності на території краю було знайдено не одне таємне поховання, в яких виявлено понад 4 тисячі замордованих прикарпатців. Утім, як стверджує представник обласного відділення «Меморіалу» Степан Каспрук, в області ще налічується до 300 місць, де, за свідченнями ще живих очевидців, можуть бути поховані жертви радянського режиму.

 

Івано-Франківська область.


Фото Миколи МАЦЮКА.