Інформація про те, що в Київ для утилізації привозять сміття зі Львова, сколихнула громадськість столиці. Багато хто сприйняв це як загрозу екологічній ситуації рідного мегаполіса.

 

— Київ уже прийняв понад 500 тонн твердих побутових відходів зі Львова, — повідомив під час недавнього прес-туру на столичний сміттєспалювальний завод директор комунального підприємства «Київкомунсервіс» Євген Русін. — Сміття проходить стадію сортування, на якій відбираються скло, пластик, папір, а решту спрямовують для спалювання на завод «Енергія».


Саме це й може стати небажаним фактором, що погіршить і без того далеку від ідеалу екологічну атмосферу столиці. Принаймні, таких наслідків побоюється директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко.


— Додаткові обсяги сміття зі Львова не матимуть для киян негативних наслідків, — зі свого боку запевняє Євген Русін. — У Києва є організаційні й технічні можливості для допомоги Львівському регіону. Нині завод «Енергія» працює в штатному режимі. А вже на початку серпня там проводитиметься плановий ремонт і модернізація обладнання. Тож ми домовилися зі львівською стороною, що наша співпраця триватиме до цього строку.
А поки що, за словами керівника КП «Київкомунсервіс», завод не працює на повну потужність, тож надходження додаткової сировини на цьому етапі йому навіть вигідне. Завдяки львівським відходам буде отримана теплова енергія для нагрівання води в будинках Харківського масиву. А це вже економія настільки дорогого зараз природного газу.


За різних поглядів на конкретну ситуацію і громадськість, і комунальники одностайні в думці, що львівська сміттєва історія має стати відправною точкою для радикальних змін у питанні поводження з побутовими відходами й переробки сміття по всій Україні.


І в Києві вже активно працюють у цьому напрямі. У столиці планують поступово збільшити кількість контейнерів для роздільного збору відходів. Втім, ідея не нова. Її вже намагалися неодноразово впроваджувати в столиці. І зараз КП «Київкомунсервіс» пропонує встановлювати на сміттєзбиральних майданчиках два види боксів: один — для скла, полімерів, паперу, а другий — для змішаних і харчових відходів. Така система дає змогу вторинну сировину вивозити в пункти прийому, а змішані відходи — на полігон.


За словами Євгена Русіна, за останній рік дедалі більше киян прагнуть приєднатися до роздільного збору сміття. Особливо активно за це виступають жителі Оболонського й Голосіївського районів.


— Роздільний збір — це не тільки турбота про екологію, а й економія ресурсів, — переконаний Євген Русін. — Усі знають, що для виготовлення паперу необхідна деревина, для виготовлення пластику — нафта, для виготовлення металу — руда. Але мало хто знає, що при переробці алюмінію, зібраного завдяки сортуванню сміття, заощаджується до 90 % електроенергії! Тобто для виробництва первинного алюмінію використовується набагато більше ресурсів. Також ми заощаджуємо валютні кошти, оскільки дефіцит вторинних ресурсів компенсується імпортом.