Улітку українські волонтери, учасники молодіжного проекту «Help and Travel», збираються прибрати Кримський півострів. Активісти планують відвідати західне узбережжя (район Євпаторії, заповідник «Лебедині острови»), степовий Крим (район Джанкоя), східне узбережжя (Совєтський, Судак, Білогірськ), а також ПБК і Севастополь (на знімку).

За словами координатора програми Евеліни Ібраїмової, мета проекту — популяризація волонтерського руху в Україні, поширення ідеї відповідальності кожного громадянина за свою країну і суспільство, її реалізація через турботу про свою землю і людей, пізнання України і відкриття її маловідомих красот.

— У рамках проекту «Help and Travel» в Криму ми плануємо проводити акції, спрямовані насамперед на виховання відповідальності у населення, особливо молоді, за своє місто, селище, село і країну в цілому. Ми б хотіли власним прикладом продемонструвати, що дбати про рідну землю, проявляти громадську активність не просто потрібно і важливо, а й приємно і весело, — розповіла Евеліна Ібраїмова порталу «Новини Криму».

Між іншим, молодіжний волонтерський рух «Help and Travel» було засновано в Україні два роки тому. Дар’я Баталова, одна з організаторів проекту, під час свого перебування в США за програмою обміну FLEX мала змогу взяти участь у турі від організації STLF («Студенти сьогодні, лідери назавжди»). 40 учнів школи на великому автобусі мандрували північними штатами країни. У кожному з обраних штатів сорок добровольців реалізовували різні волонтерські міні-проекти (допомога у підготовці земельної ділянки до зими, виховна робота з дітьми у садку, збір насіння, комплектація засобів першої допомоги для самотніх людей похилого віку тощо). А ввечері добровольці відпочивали, беручи при цьому участь у різних іграх та дискусіях, спрямованих на розвиток лідерських якостей.

Саме ці подорожі, зізнається Дар’я, різко змінили її світосприйняття. Звісно, повернувшись в Україну, дівчина вирішила ініціювати проведення таких заходів на батьківщині.

Минулого року команда «Help and Travel» відвідала населені пункти у шести областях України. Молодь упорядковувала дитячі майданчики, пляжі, парки, а для музею Петриківського розпису в Дніпропетровській області, де не було Інтернету і каналізації, викопала траншею для кабелю і водовідведення (на знімку ліворуч).

— «Help and Travel» не зможе змінити всю країну, тим паче весь світ, — зізнається волонтерка Інна Остапенко. — Але я знаю, що він зможе змінити світ щонайменше п’ятьох чоловік. Які потім змінять світ ще п’ятьох чоловік!

Цього року волонтери мають намір завітати і в Крим. І дуже сподіваються, що жодні перешкоди їх не спинять.

Фото надані організацією «Help and Travel». 

P.S. Детальніше про проект і плани на майбутнє — у наступних випусках «Фішки».