Вікторія ПТАШНИК, народний депутат України, позафракційна, член Конституційної комісії:

— Будь-яка система повинна мати основу, своєрідний каркас, який обростатиме «правилами гри» в процесі розвитку. Для суверенної та демократичної держави такою основою є Конституція.
Конституція — основні положення, що регулюють відносини людини та держави, а також визначають принципи та засади організації держави. На відміну від усіх інших законів, Конституція закріплює найбільш важливі для суспільства і держави положення: загальні принципи державного управління, основні і невід’ємні права людини, систему організації центральних і місцевих органів влади, розподіл повноважень тощо. Саме тому Конституція має найвищу юридичну силу, а її норми є нормами прямої дії. Це означає, що будь-який закон чи інший нормативно-правовий акт приймається на виконання Конституції й має застосовуватися лише у частині, що їй не суперечить. Відсутність же окремого закону не позбавляє можливості застосовувати норми Конституції.
Створення Конституції незалежної України пройшло досить непростий шлях. Кілька років обговорень, напружена «конституційна ніч» — і країна отримала свій Основний Закон. Цього року українська Конституція відзначає своє двадцятиріччя. Якими б хорошими не були її положення (а вони багато в чому були неідеальними і в деяких моментах, як показала практика застосування, навіть декларативними), вони мають відповідати вимогам суспільства.
Внесення змін до Конституції має бути обґрунтованим. Йому також має передувати виважена та професійна робота, обумовлена необхідністю змін «правил гри» для усієї держави. Саме тому внесення змін до Основного Закону — подія історичного масштабу.
Прийняті нещодавно зміни до Конституції України в частині правосуддя — це історичний крок. Йому передувала семимісячна робота Конституційної комісії, аналіз напрацьованих змін Венеціанською комісією та надання нею своїх пропозицій та зауважень, приведення напрацьованих змін членами Конституційної комісії у відповідність до цих зауважень, обговорення та дискусії між депутатами, членами уряду, розгляд змін Конституційним Судом України, обговорення проекту конституційних змін на численних круглих столах та конференціях і, нарешті, ухвалення парламентом.
Але такі зміни також не повинні сприйматись як миттєва панацея від усіх проблем. Тепер ми змінили фундамент будинку, але його добудова — зовсім інша справа. Зміни до Конституції — це шанс провести судову реформу, очистити судову систему від корумпованих суддів та побудувати справедливе правосуддя. Безперечно, нині нас очікує тривалий процес напрацювання законів на виконання цих змін: нового процесуального законодавства, закону про адвокатуру, закону про вищу раду правосуддя, що забезпечуватиме відбір, призначення, звільнення суддів та їх притягнення до дисциплінарної відповідальності. І, звісно, надзвичайно важливо, як пройде передбачена конституційними змінами процедура очищення в судах. Чи буде вона прозорою та неупередженою? Чи зможемо ми використати цей шанс? Хочу залишатися оптимістом і зроблю все можливе, щоб наші діти жили в зміненій Державі.