Урочисте засідання Верховної Ради

У день 20-ї річниці ухвалення Конституції України у Верховній Раді відбулося урочисте засідання. У ньому взяли участь народні депутати України нинішнього та попередніх скликань, Президент України Петро Порошенко, Президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма, Віктор Ющенко, члени Кабінету Міністрів, Голови Верховної Ради України попередніх скликань, колишні Прем’єр-міністри України, керівники релігійних конфесій, керівники державних органів, яких обирає та призначає Верховна Рада, представники дипломатичного корпусу, громадських організацій, ЗМІ. Після урочистого засідання депутати всіх скликань сфотографувалися на згадку біля будівлі парламенту — так само, як і 20 років тому, 28 червня 1996 року, коли після конституційної ночі було ухвалено Основний Закон держави. І символічно, що майдан перед будинком Верховної Ради має назву Площа Конституції.

Під час виступу на урочистому засіданні Верховної Ради з нагоди Дня Конституції України Президент Петро Порошенко говорив про конституційні зміни. Він наголосив, що для ухвалення в цілому проекту змін до Основного Закону щодо децентралізації, який був ухвалений 31 серпня минулого року в першому читанні, є чіткі попередні умови, насамперед — безпекового характеру.

«Має бути встановлений повний та тривалий режим припинення вогню. Росія — країна-агресор, країна-окупант — повинна вивести всі свої війська, зброю та техніку з території України. Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ має отримати повний доступ до всієї неконтрольованої Україною території, а також встановити постійний моніторинг над тимчасово неконтрольованою ділянкою україно-російського державного кордону», — такими є, за словами глави держави, умови України. Крім цього, Президент наголосив на необхідності реального роззброєння всіх незаконних угруповань на непідконтрольній Україні території, встановлення зон безпеки, дотримання режиму припинення вогню, а також забезпечення безпеки майбутнього виборчого процесу та розміщення озброєної поліцейської місії ОБСЄ.

Петро Порошенко наголосив, що місцеві вибори мають відбуватись за українським законом і у відповідності до критеріїв і стандартів ОБСЄ. Лише за таких умов, заявив глава держави, він буде готовий звернутися до Верховної Ради із закликом проголосувати за зміни до Конституції щодо децентралізації у другому читанні.

«Конституція є історичним, але в той же час живим і практичним документом. І саме з ним потрібно звіряти свої політичні вчинки кожного дня», — сказав Петро Порошенко.

Глава держави підкреслив, що Основний Закон потрібно шанувати і поважати, зауваживши, що спроби його нелегітимної, ґвалтівної ревізії ні до чого доброго ніколи не призводили. «Країна та суспільство заплатили за це дуже високу ціну, і це нам всім важливий урок на майбутнє», — зазначив Президент.

Петро Порошенко підкреслив, що не бачить жодних підстав ставити під сумнів зафіксовану в чинній редакції Конституції форму правління. «Парламентсько-президентська модель — це один із наслідків Революції Гідності, рівно як індикатор нашої причетності до європейської політичної культури», — сказав Президент.

Глава держави наголосив, що всі гілки влади — Президент, Парламент, Уряд — всі мусять вчитися працювати за правилами і гарантувати сталість політичної системи: «Ставлення до Основного Закону не повинно залежати ані від точки сидіння конкретного політика, ані від поточної розстановки політичних сил». Петро Порошенко запевнив, що не має наміру зловживати темою змін до Конституції. На його думку, зміни до Конституції мають носити наразі точковий характер, готуватися ретельно, на основі широкої громадської дискусії, за участю українських правників та експертів Венеціанської комісії. І головне — ухвалюватися з суворим дотриманням всіх процедур.

Глава держави зазначив, що приклад саме такої відповідальної роботи над удосконаленням Основного Закону продемонстрували народні депутати під час ухвалення поправок до Конституції в частині судочинства. За словами Президента, ці зміни мають фундаментальне значення, тому що сьогодні мільйони людей прагнуть справедливості. «Це — інтегральна реформа, це реформа реформ, яка є передумовою і запорукою всіх інших перетворень», — сказав П. Порошенко.

Глава держави підкреслив, що Україна на порозі фундаментальних змін у суддівській системі, які приведуть до глибокого і кардинального оновлення суддівського корпусу, жорсткого контролю, в тому числі й громадського, за доброчесністю, доходами та видатками судді, скасування необмеженої недоторканності суддів, ліквідації політичних впливів та незалежність судової гілки влади.

Президент зазначив, що свідомо і добровільно поступився частиною чинних президентських повноважень щодо формування суддівського корпусу. Вже наприкінці поточного року на конкурсній основі буде сформовано новий Верховний Суд України. У конкурсі зможуть взяти участь і правники з-поза меж судової системи.

Водночас Президент зауважив, що чинна Конституція є «якісним, дієвим та життєздатним правовим документом, яким всі ми можемо пишатися».

Глава держави також висловився за необхідність розпочати процес внесення змін і доповнень до Розділу Х Конституції України, який називається «Автономна Республіка Крим». Петро Порошенко наголосив, що питання повернення Криму під український суверенітет стоїть на порядку денному так само, як і деокупація Донбасу.

«Ці зміни повною мірою витікають з невід’ємного права кримськотатарського народу на самовизначення у складі суверенної та незалежної української держави», — сказав Петро Порошенко, додавши, що це право кримських татар водночас має повністю гарантувати рівні права і громадянські свободи для етнічних українців, росіян та інших етносів півострова.

Під час урочистого засідання парламенту також виступили Голова Верховної Ради Андрій Парубій (виступ публікується), перший Президент України Леонід Кравчук, Голова Верховної Ради другого та п’ятого скликань Олександр Мороз, учасник антитерористичної операції, молодший сержант Юрій Закопець, представник молодого покоління — інтерн Верховної Ради Іванна Федько. Пролунали Державний Гімн України та духовний гімн «Боже, великий, єдиний, нам Україну храни...»

З нагоди 20-ї річниці ухвалення Конституції України у кулуарах Верховної Ради України відбулася урочиста церемонія спецпогашення конверта з маркою «28 червня — День Конституції України».

 

 

Покладання квітів до пам'ятника Пилипу Орлику з нагоди Дня Конституції.

Фото Андрія Нестеренка.

 

 

Народний депутат України чотирьох скликань Левко Лук'яненко (крайній праворуч) під час урочистого засідання з нагоди 20-річчя Конституції України.

 

 
 
 
Під час урочистого засідання з нагоди 20-річчя Конституції України.
 
 

 

 
Народний депутат України Віктор Пинзеник, народний депутат України шести скликань Сергій Головатий.
 
 
 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.