ГОТУЄТЬСЯ  ЗАКОНОПРОЕКТ

 

Одружитися і розлучитися за один день


На розгляді в Комітеті Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя перебуває законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері державної реєстрації актів цивільного стану щодо приведення їх у відповідність з європейськими стандартами».


Шлюб


Ним відновлюється можливість подання заяв про реєстрацію шлюбу до будь-якого РАЦСу незалежно від місця проживання особи. Зробити це можна буде особисто або у електронній формі з накладенням електронного цифрового підпису чи з подальшим її підписанням у РАЦСі. Нареченим надається можливість виключно за бажанням, без зазначення поважної причини (як було раніше: вагітність, хвороба тощо), обирати дату реєстрації шлюбу, зробити це можна буде навіть у день подачі заяви про реєстрацію шлюбу. Водночас позбавлено керівника РАЦСу права визначати поважність причин для реєстрації шлюбу до спливання місячного строку. Якщо реєстрація не відбудеться у визначений день, то заява не втратить чинності, якщо попередньо повідомите про бажання зареєструвати шлюб в інший день.


Розірвання сімейних уз


Запропоновано істотні  зміни процедури розірвання шлюбу. Так, передбачається, що в разі відсутності спору щодо розірвання шлюбу між чоловіком і дружиною, подружжя подаватиме заяву про розірвання шлюбу до органу державної реєстрації актів цивільного стану (незалежно від наявності в подружжя дітей, спору щодо їх утримання, місця проживання дітей, участі у забезпеченні створення умов їх життя тим із батьків, який буде проживати окремо, умов здійснення ним права на особисте виховання дітей, а також наявності між подружжям майнового спору). І тільки в разі виникнення такого спору відповідний позов розглядатиме суд. На сьогодні через РАЦС може розлучитися лише подружжя, яке не має дітей. Крім цього, подружжю надано можливість обирати, за їх бажанням, дату реєстрації розірвання шлюбу замість обов’язкового дотримання місячного строку з дня подачі відповідної заяви, встановленого на сьогоднішній день законодавством. Розриватися шлюб буде в день подання такої заяви або в інший робочий день РАЦСу, обраний подружжям. Аналогічно заяву можна буде подати в електронному вигляді.


Запис про батька


Пропонується не здійснювати в документах про народження запис про батька дитини, якщо батьківство не встановлено. Аналогічно пропонується не записувати відомості про матір, батька дитини, якщо батьки невідомі.

Скорочено перелік підстав для відмови у зміні імені, а також надано право фізичній особі змінювати по батькові на її власний розсуд.