Два десятки неповнолітніх харків’ян, засуджених за правопорушення до умовних термінів покарання, отримали урок милосердя на виставці динозаврів, яка тривала в місті.

— Мета уроку — культурно-пізнавальна, — пояснив начальник відділу кримінально-виправної служби управління ДПтС України в Харківській області Андрій Мовчан. — Наші підопічні — складні підлітки, що перебувають на обліку в міліції. Всіх їх притягнуто до відповідальності, не пов’язаної з позбавленням волі, за дрібні крадіжки або дрібне хуліганство. На виставці вони вперше на власні очі побачили не лише доісторичних тварин у натуральну величину, а й документальний фільм про юрський період, про боротьбу за виживання, про співчуття до тих, хто став жертвою тупої сили і жорстокості. Після виставки одні з хлопців сказали, що хотіли б стати ветеринарами, лікувати тварин, інші — вирішили завести собаку або кішку і піклуватися про них.

За словами посадовця, такі екскурсії передбачено розробленою пенітенціарним відомством програмою соціалізації малолітніх правопорушників, засуджених до умовного покарання, а таких на Харківщині — майже двісті.

У Харківській області серед 12 спецустанов для засуджених діє Курязька колонія для неповнолітніх. У травні минулого року за участю голови ДПтС України Олександра Лисицькова тут відкрито центр-музей видатного педагога Антона Макаренка.

Вл. інф.