Тисячі сумчан стали глядачами та учасниками святкової програми, що відбулась у Сумах з нагоди Дня Конституції. Особлива увага публіки була прикута до фестивалю духових оркестрів, який вже традиційно проводять в обласному центрі. Цього разу він був ювілейним, п’ятнадцятим (на знімку). Через війну фестиваль на два роки взяв перерву, але на нинішнє свято Конституції відбувся знову. Для участі в ньому приїхали музики з кількох міст України та із Туреччини.

Фестиваль духових оркестрів започаткували в Сумах у 2000 році. Він практично одразу набув загальноукраїнського масштабу і десять років мав назву «Сурми Конституції», а потім змінив її на «Сурми України». Усі 13 художніх колективів-учасників, виблискуючи інструментами та вражаючи своїм «фірмовим» вбранням, пройшли маршем центральною вулицею Сум -Соборною. Кожен виконав свою мелодію, а деякі ансамблі урізноманітнили виступи ще й оригінальними артистичними елементами.

Найбільше сумчани аплодували колективу дівчат із Одеси «Шалені барабанщиці», турецькому військово-історичному оркестру із міста Бурса та своїм землякам — оркестру духових інструментів Сумського вищого училища культури і мистецтв імені Дмитра Бортнянського. Художній колектив із Туреччини приїздить до Сум уже вп’яте. Як розповів його керівник Ісмаїл Акіф, костюмам та музичним інструментам, на яких грають артисти, вже не менш як тисяча років.

Сумська область.

Фото автора.