На Рахівщині керівник Закарпаття Геннадій Москаль, відвідавши три високогірні села, які постраждали від підтоплень 26 червня, зазначив, що надзвичайна ситуація виникла через аномальну зливу (за дві години в горах випала місячна норма дощу) та людський фактор. Так, у селі Луги, яке найбільше постраждало, селяни в кількох місцях звузили береги гірських потоків, щоб збільшити свої городи. У результаті вода, яка ринула з гір, підтопила господарства.
Ще в одному випадку господар поставив через гірський потік, який впадає в Білу Тису, цементний місток із дуже вузьким отвором для води. Лісове та побутове сміття захарастило місток, створило штучну загату, тому вода вийшла з русла й підтопила хати. Ухвалено рішення демонтувати місток, оскільки він може й надалі штучно захаращувати потік. Більшість підтоплень сталася через штучно звужені селянами протоки для води, небажання періодично прочищати потічки і скидання в них лісового та побутового сміття...
Нині у трьох селах працюють 12 одиниць важкої техніки, яка розчищає затори зі сміття та мокрої глини біля селянських хат і вздовж доріг. Допомога на відновлювальні роботи виділятиметься на рівні районного бюджету.

Закарпатська область.

Фото прес-служби ОДА.