Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте після першого дня засідання Європейської Ради, яке цього тижня відбулося у Брюсселі, попросив лідерів Європейського Союзу допомогти його країні знайти оптимальне і законне рішення з питання асоціації з Україною, передає агентство Reuters.


«По Україні нам потрібно нормативно зобов’язуюче рішення, яке буде відповідати на занепокоєння і елементи дискусії у Нідерландах, які призвели до референдуму. Точна форма — я поки не знаю. Можливо, нам доведеться змінити текст, можливо, ми знайдемо рішення, яке не буде стосуватися тексту Угоди про асоціацію», — сказав Рютте.


Він зазначив, що головне — нормативно зобов’язуючим шляхом відповісти на стурбованість, висловлену під час дебатів в Нідерландах.


«Якщо мені не вдасться добитися цього, ми не підпишемо. Ми спробуємо знайти рішення, це буде важко, в нас мало шансів, що ми доб’ємося цього, але нам потрібно спробувати», — зазначив Рютте.


У свою чергу, глави держав та урядів країн-членів Євросоюзу доручили Раді ЄС якнайскоріше вирішити питання щодо занепокоєння Нідерландів стосовно ратифікації Угоди про асоціацію ЄС-Україна за результатами голландського референдуму.


Нагадаємо, на сьогоднішній день Нідерланди — єдина країна, яка досі не ратифікувала оговір про асоціацію України і ЄС. Проти асоціації висловилися більшість громадян країни на референдумі, що відбувся 6 квітня.