Нова чернігівська влада на початку року виділила значні кошти управлінню освіти на термомодернізацію.

 

"За програмою підвищення енергоефективності на дошкільні заклади планується виділити понад 2 млн. гривень, загальноосвітні навчальні заклади -- 4,9 млн. Окремим рядком іде термомодернізація школи № 5 -- 1,5 млн. гривень, і колегіуму № 11 -- 1,424 млн.", -- розповів на круглому столі в громадському прес-центрі "Ініціатива" заступник начальника управління освіти Чернігівської міської ради Михайло РУБАН.

 

Уже підписано контракти з трьома фірмами, що перемогли в системі ProZorro, і вони готуються до виконання робіт. Умову розміщення виробничих потужностей виробників вікон у Чернігові, яку система ProZorro назвала дискримінаційною щодо більшості учасників торгів, Михайло Рубан назвав вимушеною, оскільки тільки так, на його думку, можна проконтролювати якість виробництва. Всі договори, що містили цю вимогу, вже підписано.

 

Питанням енергоефективності у бюджетних закладах опікуються в управлінні економічного розвитку. Там планують взяти участь у проекті "Програма розвитку муніципальної інфраструктури України" шляхом залучення коштів позики від Європейського інвестиційного банку обсягом до 7 млн. євро для фінансування субпроекту "Термомодернізація будівель бюджетних закладів міста Чернігова", який передбачає впровадження комплексу енергоощадних заходів у бюджетних закладах міста.

 

"Державою підписано угоду про кредитування уряду України на суму 400 млн. доларів на зазначений проект. Чернігів планує подати заявку на проведення енергоефективних заходів у 73 бюджетних установах. Серед яких більшість -- заклади управління освіти", -- каже начальник управління економічного розвитку Чернігівської міської ради Людмила МАКСИМЕНКО.

 

"Ставка кредиту 1,8%, щось додасть Мінфін по своїй гарантії. То очікується до 3%. Більш цікавих умов кредитування я не знаю", -- відзначила Людмила Максименко.

 

За прогнозами, такий проект окупиться за 8,5 року. Контролюватимуть виконання проекту європейські кредитори.

 

Василь ЧЕПУРНИЙ.

 

Чернігів.

 

Голос України