Про відновлення житла і першочергову допомогу мешканцям населених пунктів, розташованих поруч із лінією розмежування на підконтрольній Україні території, йшлося під час зустрічі робочої групи в Кураховому (Донецька обл.) за участю міжнародних гуманітарних організацій. Представники Агентства ООН у справах біженців, Міжнародного Комітету Червоного Хреста, Данської Ради з питань біженців, низки неурядових організацій разом із представниками обласної державної адміністрації і очільниками трьох районів області уточнили обсяг та форму необхідної допомоги. Зокрема, йшлося про першочергові заходи із відновлення пошкодженого житла, надання будматеріалів, забезпечення населення водою та продуктами.

 

"За законодавством, держава не може сьогодні профінансувати відновлення приватного житла, тому це роблять міжнародні гуманітарні організації. Їх допомога дуже цінна. Зокрема, в Мар'їнці той чи інший вид допомоги (шифер, нові вікна, плівка) отримали 274 будинки. У Красногорівці торік відремонтовані близько 100 будинків, із початку цього року -- близько 60. Такі наради дають можливість гуманітарним місіям вивчити ситуацію на місці та обмінятися інформацією, щоб оперативніше надавати допомогу людям", -- зазначив голова Мар'їнської РДА Володимир МОРОЗ.

 

Мапа подальшої діяльності міжнародних організацій уздовж лінії зіткнення постійно оновлюється. За уточненими даними, лише в Мар'їнці із 60 багатоповерхових будинків пошкоджені 53, у Красногорівці -- 71 будинок зі 107. Ще гірша ситуація у приватному секторі. Учасники наради зазначали: відновлення багатоповерхівок -- одна з передумов повернення мешканців, які виїхали з небезпечної території. Представники місцевої влади та міжнародних гуманітарних місій домовилися про координацію дій у вирішенні питань відновлення житла, інфраструктури та вирішенні проблем внутрішньо переміщених осіб.

 

Андрій НЕСТЕРЕНКО, Ліна КУЩ.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

 

Голос України