Саме так було оцінено зміни зовнішніх ринків чернігівських експортерів на їх першому форумі. «Ми втратили російський ринок, — сказав голова обласної державної адміністрації Валерій Куліч. — Нині ж наші підприємства переорієнтувалися. Якщо раніше країни Африки займали в експорті Чернігівщини 2—3 відсотки, то тепер — понад 20».

Водночас на форумі експортерів наголошували, що ненормальною є ситуація, коли з області вивозять переважно сировину.

«Нам би хотілося, — зазначив президент Чернігівської регіональної торгово-промислової палати Костянтин Іванов, — щоб конкурентоздатними були наші товари і послуги з великою часткою доданої вартості. У нас є сировина — і це добре, ми навчилися її експортувати мінімально переробленою, що теж добре. У нас є ліс — ми вже давно чуємо про обмеження на його вивіз. Уже є рішення уряду на цю тему і, власне, цього року «лавочка» мала бути прикрита. Виявляється, ми стільки експортуємо необробленої сировини, що обмеження цього експорту аналітики пов’язують із кризою переробки лісу, наприклад, в Туреччині. Остання, переробляючи нашу деревину, стала помітним гравцем на ринках Сходу».

Учасники зборів нарікали на труднощі з отриманням фітосанітарних сертифікатів, зокрема, на продаж круп та борошна до Китаю. Дісталося і валютній політиці Голови правління Нацбанку, через яку зазнали втрат експортери Придесення.

Перший форум експортерів Чернігівщини має стати, за задумом організаторів, комунікативним майданчиком між владою і бізнесом.

Чернігівська область.

Фото Віктора КОШМАЛА.