Принаймні у цьому запевнили журналістів у "Київводоканалі" під час показових навчань на водозаборі, які було приурочено до Дня Дніпра. Спільно з комунальною аварійно-рятувальною службою та рятувальниками спеціального загону ДСНС України було змодельовано надзвичайну ситуацію -- ліквідацію забруднення Дніпровського водозабору від нафтопродуктів.

 

-- Наша спільна робота та відпрацьований регламент дій з усіма відповідальними службами під час надзвичайних випадків практично унеможливлює потрапляння забруднень до водозабірного ковша. Отже, кияни можуть бути спокійні -- водопровідна вода безпечна й ситуація під контролем, зазначив очільник Київводоканалу Дмитро НОВІЦЬКИЙ.

 

Загалом, як розповіли журналістам, вода проходить повний комплекс очищення з використанням сучасних реагентів, також вона додатково озонується, відбувається коагуляція з метою видалення шкідливих сполук і зменшення каламутності. Після цього здійснюється вторинне хлорування задля бактеріологічної стабільності живильної вологи. Проте, як зазначив Дмитро Новіцький, споруди Дніпровської водопровідної станції потрібно комплексно реконструювати, щоб вони відповідали сучасним вимогам.

 

За його словами, на станції показники якості води знімаються тричі на добу. Серед них за хімічними, бактеріологічними, гідробіологічними та радіологічними показниками 25 інгредієнтів визначаються щодня, 48 -- щомісяця, а раз на рік тестують якість дніпровської води за 75 показниками. Крім того, не рідше разу на місяць контролюється якість води Київському водосховищі та його притоках -- річках Ірпінь, Тетерів, Десна, Уж та Прип'ять, а також із різних місць лівого та правого берегів Дніпра.

 

Тим часом заступник начальника ГУ ДСНС м. Києва Юрій НЕКОЗ розповів про систему заходів, які забезпечують належну якість питної води в столиці та про взаємодію всіх служб на випадок надзвичайних ситуацій. Він коротко згадав і про секретну унікальну помпову станцію, споруджену в екстреному порядку в 1986 році після аварії на Чорнобильській АЕС в найближчому населеному пункті під Києвом, щоб качати для столиці не заражену радіацією воду з Дніпра, а чисту -- із сусідньої Десни.

 

-- Станція "Роса-300" -- плавуча. Там працює механізм, який випомповує воду із затоки -- 300 тисяч кубометрів на добу. Півтора десятка робітників уже 30 років тримають обладнання в готовності. Увімкнення стаються лише тренувальні. Але за потреби -- напоїти столицю можна за кілька годин. "Від чотирьох – шести -- восьми годин потрібно", -- пояснив директор Дніпровської водопровідної станції Анатолій ФУРСА.

 

Наталя ПЛОХОТНЮК.

 

Київ.

 

Голос України