Вартість продуктів харчування, навіть овочевого набору зберігається на тій само позначці, що й два тижні тому.


Дешевшою стала хіба що капуста та кабачки. Наприклад, на ринку «Урожай» її продають по 3—4 гривні за кілограм. Картопля, як і раніше, коштує 6—7 гривень за кіло. За помідори треба заплатити 18—25 гривень. Огірки, навпаки, зростають у ціні. За кілограм з відкритого грунту продавці просять 10—15 гривень, тепличні вартують дешевше.

Морква вже давно знає собі ціну, нині її продають по 10—12 гривень за кілограм.


— Не пригадую такого, щоб наприкінці червня за кілограм черешні треба було заплатити 40—45 гривень, — каже постійний покупець пенсіонер Микола Воробйов. — У нас же черешневий край! У південних районах області споконвіку доглядають сади черешень і вишень. Повірте мені, три тижні, як черешнями торгують за такими високими цінами.

Думав, хоч трохи скинуть, ага, дочекаєшся...


Співрозмовник показав на цінники, встановлені біля добірних ягід черешень. При вході на ринок одна з продавчинь просила 25 гривень за кіло. Щоправда, вони були гіршої якості. Дешевше пропонують ті, у кого біля будинку чи на дачній ділянці росте декілька дерев кісточкових порід.


За кілограм чорниць треба віддати 45 гривень. Не набагато дешевше коштують лісові суниці, за півлітрову баночку цілющих ягід просять 35—40 гривень. Малина удвічі дешевша.


Не густо з покупцями у м’ясних рядах. Тут за кілограм яловичини треба віддати стільки, як і місяць тому — 75—85 гривень. Та й свинина дорога. На запитання, скільки коштує кілограм свинячої вирізки, продавець називає ціну — 85 гривень. Вдосталь молока і виробів з нього. Домашній сир порівняно з весняною ціною трохи став дешевший, але у червні його вартість залишається незмінною — 35—40 гривень за кілограм. Так само, як і сметани, півлітрова банка якої коштує 18—20 гривень. За півторалітрову пляшку молока просять 12 гривень. Немилостива червнева спека не злякала ціни на харчі для вінничан.


Для порівняння: у червні 2015-го кілограм моркви коштував рекордні 28 гривень, молодих бурячків — 24 грн., картоплі — 10 грн., капусти — 10 грн., черешень — 28—30 грн., 1,5-літрова пляшка молока — 10 гривень.

Вінницька область.