УРОЖАЙ-2016

 

Перші п'ятдесят тисяч тонн зерна ранніх культур намолотили у господарствах Вінниччини за середньої врожайності 47 центнерів з гектара. Торік у таку само пору на круг збирали по 35,6 центнера збіжжя.

 

На тиждень раніше, ніж торік, розпочали в регіоні косовицю ранніх зернових. Передчасний старт жнивної кампанії фахівці обласного департаменту агропромислового розвитку пояснюють погодними умовами -- червнева спека прискорила дозрівання колосових культур. За прогнозом директора департаменту Миколи НЕЇЛИКА, нинішні жнива у часі будуть найкоротші порівняно з попередніми роками.

 

-- Нарешті у господарствах області вдалося розв'язати проблему із зернозбиральною технікою, -- каже Микола Неїлик. -- За час підготовки до нинішніх жнив її парк збільшився на 38 нових сучасних комбайнів. Тепер навантаження на одну машину становить 170--180 гектарів жнивного поля. Це один з кращих показників у державі. Знаю з офіційної інформації, що в багатьох областях ця цифра більша -- на один комбайн припадає 220 гектарів.

 

Ранні зернові й зернобобові, що становлять загальну площу майже 550 тисяч гектарів, це трохи більше минулорічного показника, збирають майже у всіх районах області. Найбільше обмолочено озимих ячменю та пшениці. Ці культури вийшли із зими у доброму стані. За інформацією науковців Інституту кормів та сільського господарства "Поділля" НААН України, які обстежували озимі, їхньому активному росту сприяли травневі дощі, а дозріванню зерна -- сонячна погода у червні. Саме цим пояснюють збільшення врожаю на понад десять центнерів з гектара.

 

За словами першого заступника голови Вінницької ОДА Андрія ГИЖКА, в області є всі можливості для повторення рекордного намолоту зернових і зернобобових культур 2014 року. Тоді загальний коровай становив п'ять мільйонів тонн збіжжя. Завадити досягненню такого результату може тільки погода. На окремих ділянках жнивного поля з'явилася полеглиця. Це -- результат грозових дощів з поривами сильного вітру, що пройшли в регіоні на початку липня.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України