Фахівців з конструювання стрілецької зброї готуватимуть з наступного навчального року у Вінницькому національному технічному університеті.

 

Ліцензію на відкриття нової спеціальності "Озброєння та військова техніка. Конструювання зброї" виш отримав після того, як налагодив співпрацю з Державним концерном "Укроборонпром". "Контакти науковців з концерном почалися після підписання у жовтні 2015 року меморандуму про співпрацю, -- каже ректор ВНТУ Володимир ГРАБКО. -- Документом передбачено використання напрацювань науковців вишу та його освітніх можливостей у підготовці фахівців нової спеціальності, а також робота над спільними проектами. Заплановані стажування та практика студентів на підприємствах оборонної галузі".

 

За словами керівника навчального закладу, ситуація в країні змусила керівництво вишу відгукнутися на ті виклики, що постали в тому числі й перед освітніми закладами.

 

"Підприємства оборонної галузі потребують нових фахівців, -- наголошує Володимир Грабко. -- Ми й раніше уважно стежили за потребами ринку праці. Так недавно з'явилася нова спеціальність "Автоматизація комп'ютерних технологій". На неї серед абітурієнтів один з найвищих конкурсів. Передбачаю, так само буде чимало охочих отримати фах конструктора зброї". Нагадаємо, цей виш раніше уже працював з Міноборони колишнього Союзу. Завдяки такій співпраці тут створено необхідну виробничу базу, зокрема, діє кілька дослідницьких лабораторій і виробництв. Найбільший проект, який "політех" реалізував з військовими у радянські часи -- підготовка дельфінів-розвідників для шпигування за підводними човнами й іншими військовими кораблями.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінниця.

 

Голос України