Це станеться у разі забудови заплави річки Почайна, дозвіл на яку планує дати КМДА. Це нібито потрібно, щоб звести дорогу, котра має розвантажити Московський проспект. Днями у міській адміністрації повинні затвердити детальний план території (ДПТ). Активісти запевняють: цей проект знищить об’єкт, котрий має охоронятися державою.

 

На розгляд сесії Київради план винесли ще в квітні цього року, але його не затверджено й досі. Однією з причин є протести небайдужих громадян.


Почайна вважається місцем хрещення киян у 988 році. Саме тому річку удостоєно численних згадок у літописах. Під час будівництва Оболонського району водойма дуже постраждала та була стерта з мапи міста. І лише нещодавно вдалося повернути її до життя — Почайну (з прив’язкою до місцевості) було внесено до реєстру адрес, вулиць та інших названих об’єктів.


Проектувальник ДПТ ТОВ «Терра Проджект» запевняє, що запропонував зберегти природне русло ріки Почайна, а департамент містобудування та архітектури підтримав цю пропозицію. Але активісти зазначають: план території неодноразово змінювався після проведення громадських слухань, і в ньому залишалися порушення містобудівного, водного та земельного законодавства.


Засновниця громадського руху «Почайна» Анабелла Моріна переконана, що за будівництвом дороги по річці криється зовсім не розвантаження транспортної розв’язки, а спорудження нових розважальних об’єктів.


«Детальний план території «Петрівка — Оболонь» — кіт у мішку, корупційний документ, у якому незрозуміло що. Він загрожує знищенням річки, й не тільки. Щодо нього зобов’язані провести незалежну експертизу. А краще декілька», — заявила вона на своїй сторінці у Фейсбуку.


На запит активістів до Національної академії аграрних наук України заступник директора Інституту водних проблем і меліорації Андрій Шатковський відповів: «Річка Почайна є природним водним об’єктом, що існує понад 1000 років. Нині внаслідок людської діяльності вона істотно змінилася — стала озерною системою Опечень, яка, як і раніше, з’єднується з Дніпром каналізованим руслом річки, що тече через затоку Вовкувату. Отже, цей водний об’єкт не можна трактувати як технічний. Землі під озерами, річками та їхніми рукавами, а також прилегла до них територія, згідно з Водним кодексом України, належать до земель водного фонду України, де господарська діяльність має бути обмежена чинним законодавством»...