У Слов'янську вшанували пам'ять загиблого журналіста Ігоря АЛЕКСАНДРОВА -- він пішов із життя 15 років тому, 7 липня 2001. Директора телекомпанії "Тор" забили бейсбольними битками на першому поверсі будівлі, де розташовувалася компанія. Від отриманих травм журналіст впав у кому, а за кілька днів помер. На панахиду на Північному цвинтарі міста зібралися рідні, друзі, колеги Ігоря. Адже його сміливі програми "Без ретуші", в яких Александров викривав замовників і виконавців низки убивств на півночі Донеччини, а також звинувачував місцевих правоохоронців у зв'язках із криміналітетом, дивилися всі.

 

"На той час це було не просто сміливо, а дуже зухвало. В Слов'янську після Александрова такого рівня сміливості не було. Від того, що він робив тоді, ми просто були приголомшені. Передача -- одна краща й гучніша за іншу", -- пригадує журналіст Олександр КУЛЬБАКА.

 

Співрозмовник додає: директор телекомпанії свого часу балотувався як кандидат у народні депутати по мажоритарному округу, але не переміг. Зате отримав сильних ворогів. За публічне висловлювання на адресу місцевого бізнесмена Олександра ЛЕЩИНСЬКОГО, якого журналіст назвав "некоронованим горілчаним королем Донбасу", прокуратура подала позов, а суд постановив заборонити Ігорю Александрову займатися журналістською діяльністю протягом п'яти років.

 

Суд над замовниками та виконавцями вбивства відбувся лише через п'ять років після загибелі директора телекомпанії. Організатори злочину -- брати Олександр та Дмитро РИБАКИ -- отримали 15 і 11 років ув'язнення відповідно, виконавці Олександр ОНИШКО та Руслан ТУРСУНОВ -- 12 і 6 років. Якщо врахувати термін перебування у слідчому ізоляторі, виходить, сьогодні ті, хто забивав битками журналіста, вже вийшли на волю.

 

Прості люди поважали його за принциповість і чесність. А місцева рада так і не спромоглася присвоїти загиблому журналісту звання почесного мешканця міста. Хоча таке рішення і виносилося на сесію кілька років тому, але воно не набрало голосів. "Питання зарубали, і до нього вже не повернулися. Таким був склад депутатів. Хоча з нашої ініціативи в місті перейменовані вулиця і провулок. Також заклали алею пам'яті Ігоря Александрова. Це було 12 травня 2014 року, в день захоплення міста. О дев'ятій ми саджали дерева, а вже за півгодини бігли до захопленої будівлі міліції", -- розповів екс-виконуючий обов'язків міського голови Слов'янська Олег ЗОНТОВ.

 

Ліна КУЩ.

 

Голос України