ПРОДОВЖЕННЯ ТЕМИ

 

Повністю справдився (на жаль) прогноз "Голосу України" про загрозу розповсюдження інфекційних захворювань у Скадовську -- дитячому курорті національного значення. Днями по медичну допомогу через кишкову токсикоінфекцію тут звернулося десятеро школярів різного віку -- учасники танцювального колективу з міста Дніпро. Трьох із них (двох дівчат та хлопця) через загрозливий стан здоров'я довелося шпиталізувати до інфекційного відділення районної лікарні. Щоправда, їхнім життям нічого не загрожує, запевняють медики. А причиною спалаху захворювань фахівці вважають саме грубі порушення санітарних норм.

 

-- Учасників фестивалю чомусь поселили не до оздоровчого табору, а до приватного готелю. Жінка, яка готувала їжу для дітей, навіть не мала санітарної книжки і не проходила медичного обстеження, -- коментує заступник директора держустанови "Лабораторний центр Херсонщини" Анатолій КОВАЛЬ. -- За попередніми даними, діти отруїлися після вживання макаронів по-флотськи. М'ясний фарш сумнівного походження для приготування страви начебто купували навіть не в магазині, а на якомусь ринку.

 

Медиків дивує: чому організована група учасників фестивалю опинилася в приватному гостьовому будинку, який взагалі не проходив перевірки санітарно-епідеміологічної служби перед відкриттям сезону? Втім, у влади є на це вичерпне пояснення.

 

-- Зараз у Скадовську триває всеукраїнський дитячий фестиваль "Зірки виходять на сцену". Для участі в ньому приїхали близько п'ятисот хлопців та дівчат з різних регіонів -- від Маріуполя до Дрогобича. Всіх їх поселили у санаторій матері та дитини "Скадовськ". Що ж до колективу з Дніпра, чиї танцюристи опинилися в лікарні, з усією впевненістю можу стверджувати, що в списку учасників згаданого фестивалю його немає. І в цьому нічого дивного не бачу. В розпал курортного сезону в нашому районі проводять чимало альтернативних арт-подій, до організації яких районна влада не має жодного відношення, -- стверджує начальник відділу культури Скадовської РДА Ольга МИРОНЕЦЬ.

 

Після виходу в "Голосі України" публікації про ситуацію з підтопленням частини Скадовська та про загрозу санітарно-епідеміологічній ситуації у місті автору цих рядків зателефонував особисто голова Скадовської РДА Віктор ТУРИК. Він висловив своє категоричне незадоволення застереженням газети (аж до захопливої пропозиції "зійтися навкулачки") і вимагав спростування фактів: буцімто з припиненням злив усе висохло і гостям курорту нема про що турбуватися. Цікаво: чи не збирається тепер пан Турик зійтися навкулачки з власниками приватного готелю, де мешкали діти, які захворіли, чи з продавцями сумнівного м'яса на ринку?

 

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

 

Херсонська область.

 

Голос України