Учора в столиці біля Управління охорони культурної спадщини КМДА відбулася акція «Знищення культурної спадщини — це знищення нації!». 

Люди наголошували, що заради комерційної забудови Міністерство оборони і забудовник — будівельна компанія UDP — зруйнували 14 об’єктів культурної спадщини, в тому числі будинок, в якому лікувався та відпочивав голова Української Центральної Ради Михайло Грушевський. Було знищено також дачний будинок В. Мировича, нащадка старовинного козацького роду (спорудження початку XX століття). Натомість на місці історичних пам’яток забудовник має намір побудувати на вул. Львівській, 15 більше десяти 24-поверхових комерційних будинків. Жителі Святошина вимагають скасувати дозвільні документи на будівництво і незаконне рішення Київради про виділення земельної ділянки під забудову.
На жаль, історичних місць, на які зазіхають забудовники, у столиці щоразу стає більше. Всім відома історія з будинком художника і педагога Миколи Мурашка. До жалюгідного стану доведено й будинок у середмісті Києва, в якому мешкав всесвітньо відомий авіаконструктор, творець гелікоптерів наш земляк Ігор Сікорський. Тож активісти наголошують, що робиться все за потурання і фактично німої згоди влади. Спочатку певну історичну будівлю доводять до руйнування, а потім посилаються на те, що вона вже не підлягає реконструкції. Згодом на її місті виростають безликі монстри-висотки.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.