Ініційована Закарпатською облдержадміністрацією перевірка законності експорту деревини й надалі, як твердить її прес-служба, встановлює грубі порушення при оформленні митної документації.

 

Дипломатичні установи України, до яких ОДА спрямувала листи з проханням вивчити діяльність підприємств-отримувачів українського лісу, дають інформацію, що більшість фірм займається кругляком і діловою або технічною, а не паливною деревиною, заявляє голова ОДА Геннадій МОСКАЛЬ. За його словами, держлісгоспи з усієї України відправляють кругляк за кордон під виглядом дров, тоді як фірми-отримувачі дровами чи паливною деревиною взагалі не займаються: "Останнє підтвердження цих фактів ми отримали щодо австрійського підприємства Gesselschaft mbH, яке очікує 22 вагони українського лісу, оформленого як паливна деревина, з Хмельницької, Львівської та Житомирської областей. Хоча саме займається оптовою торгівлею деревиною та здійснює транзитну торгівлю круглим та пиловочним лісом".

 

Керівник області стверджує, що відправники лісу -- ДП "Шепетівський лісгосп" (Хмельницька область), "Сколівське ДЛГП" та "Галсільліс" (Львівська область), а також ДП "Гродненське лісове господарство" (Житомирська область) -- порушили вимоги Закону "Про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів". Тому очільник ОДА дав доручення начальнику Закарпатської митниці не оформляти деревину на експорт цим підприємствам. За цими фактами складаються протоколи про порушення митних правил, які будуть спрямовані до суду з метою конфіскації затриманого лісу на користь держави.

 

Василь НИТКА.

 

Закарпатська область.

 

Голос України