Прикарпатські обранці розглянуть питання заборгованості ПАТ "ДТЕК "Західенерго" екологічного податку. Таке рішення прийняли члени постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків після обговорення проблеми. Заступник начальника головного управління ДФС області Наталія ЗІКРАТА повідомила, що за перший квартал 2016 року ДТЕК не сплатило до обласного бюджету понад 96 млн. грн. екологічного податку. З метою уникнення боргу Державна фіскальна служба України дала підприємству розстрочку до 29 липня, і, як запевнила податківець, право звертатися за розтермінуванням і надавати його передбачено чинним законодавством.

 

Голова комісії Микола ПАЛІЙЧУК наголосив, що кошти, які боргує підприємство, можна було б спрямувати на розвиток Прикарпаття, тому ініціював не тільки сесійний розгляд питання, а й перегляд приватизації підприємства. В цьому разі йдеться про дочірню структуру ДТЕК -- Бурштинську ТЕС, що функціонує в Галицькому районі області.

 

В свою чергу голова обласної ради Олександр СИЧ зауважив: "завжди говорять про те, що держава гірше адмініструє своїми підприємствами, аніж приватні власники, яким їх потім передають. Як засвідчує досвід, держава краще адмініструвала Бурштинською ТЕС, вчасно сплачувала податки, мала прибутки, утримувала чудово соціальну інфраструктуру тощо. Сьогодні ДТЕК відмовляється від переважної частини соціальних зобов'язань і не платить податки".

 

Представник "ДТЕК "Західенерго" Ігор ГУТОВСЬКИЙ наявність проблеми пояснив тим, що підприємство просить розстрочку у зв'язку зі збитками в сумі 2,5 млрд. грн., які утворилися через розрив між тарифом та собівартістю енергії.

 

Остаточний висновок по підприємству депутати зроблять уже на найближчому засіданні сесії.

 

Галина БРУХАЛЬ.

 

Івано-Франківська область.

 

Голос України