Неподалік села Княгиня, в урочищі Чорні Млаки, яке розташоване на території Ужанського національного природного парку (НПП), що на Закарпатті, відзначили 150-річчя падіння найбільшого в Європі метеорита «Княгиня». Гість із космосу «завітав» у Карпати 9 червня 1866 року.

Тепер тут Ужанський НПП встановив туристичні покажчики, постамент, стенд з інформацією (на знімку), а також альтанки для відпочинку. Працівники нацпарку своїми силами вирівняли лісову дорогу, що веде від села до Чорних Млак. Якщо раніше сюди пробивалися тільки військові всюдиходи, то зараз до місця падіння метеориту може проїхати й легковий позашляховик.
Участь у заході взяли голова ОДА Геннадій Москаль, керівництво Великоберезнянського району, Ужанського НПП, а також делегації із Польщі, Угорщини та Словаччини.
— Мова йде про новий туристичний маршрут на Закарпатті, — зазначив Г. Москаль. — Падіння найбільшого метеорита в Європі — це подія планетарного масштабу, яка 150 років тому викликала величезний інтерес. Кажуть, у Чорні Млаки приїжджав навіть Жуль Верн. Закарпаттю гріх не скористатися цією туристичною «родзинкою», яка може привабити чимало людей з різних куточків світу.

Великоберезнянський район
Закарпатської області.

Довідково

Метеорит пролетів вогняною кулею над містами Липтовський Микулаш, Шариш, Земплин, Пряшів (нинішня Словаччина) і розірвався біля села Княгиня на висоті 40 км. Величезну територію засіяв кам’яний «дощ». У перші дні було виявлено понад 60 уламків (загалом їх  упало 1200). Найбільший на схилі гори Стінка знайшов селянин Василь Крив’яник. Під час сінокосу чоловік відкопав камінь вагою 279 кг 766 г, що розколовся на два великі шматки. Про знахідку довідався лісничий Антон Покорний, який за пару волів купив цей уламок і перепродав Імператорському музею у Відні, де метеорит перебуває і нині. За даними Віденського історико-природничого музею, загальна маса всіх уламків метеорита, що зберігаються в 115 історичних та природничих музеях світу, становить 500 кг.

Фото надане прес-службою ОДА.