У село Немиринці, що в Ружинському районі Житомирщини, повернулося свято «Купальські роси». Вперше цей фольклорно-етнографічний фестиваль тут провели 2005 року з ініціативи Павла Жебрівського, на той час народного депутата України. 

Свято стало щорічним. Але в 2014 і 2015 рр. його не проводили — через бойові дії на сході. Сьогодні війна ще не завершена, але організатори вирішили зробити цей захід майданчиком для єднання. Сюди прибула велика, більше сотні чоловік, делегація з Донеччини. «Я запросив їх туди, де я народився, де я ходив босоніж і з хлопцями пас корів. Я сьогодні для своїх донецьких друзів, для своїх колег відкриваю душу», — сказав Павло Жебрівський, який тепер очолює Донецьку обласну адміністрацію. Він зізнався, що мріє наступного року організувати таке свято і на Донеччині.
Останні події внесли трагічну нотку в свято. В центрі села відкрили пам’ятник «Герої не вмирають»: за час неоголошеної війни на східному фронті полягло шестеро бійців з Ружинського району, один із них — із Немиринців. Вони загинули навесні та влітку 2014 року. А вночі в пам’ять про подвиг загиблих солдатів у небо запустили ліхтарі у вигляді свічок.
Цього року не стали порушувати традиції, яка склалася за часи проведення фестивалю. Просто неба працювали майстри народної творчості, діяли виставки рушників, вишиванок, різьблених, ковальських і гончарних виробів. Новинкою для учасників «Купальських рос» стали скульптури з пінопласту.
Під час театралізованого дійства «Магія купальської ночі» було відтворено основні купальські обряди. Їх виконали студенти Житомирського коледжу культури і мистецтв імені Івана Огієнка, ансамбль національного обряду «Родослав».
Серед гостей була і делегація з Нижньосілезького воєводства Республіки Польща.

Житомирська область.