За перших шість місяців року прикордонники Чопського і Мукачівського загонів, що охороняють держкордон України в межах Закарпатської області, вилучили загалом 612 тисяч 973 пачки сигарет, які контрабандисти намагалися незаконно переправити до країн Євросоюзу.

 

-- За перше півріччя 2015 року цей показник становив 217 тисяч 973 пачки, тобто нині вилучених сигарет майже втричі більше, -- зазначає голова ОДА Геннадій МОСКАЛЬ. -- Закарпатська митниця ДФС з початку року вилучила 296 тисяч 18 пачок сигарет проти 65 тисяч 267 пачок за перше півріччя минулого року. Показник збільшено майже в п'ять разів.

 

Крім того, з початку року митники вилучили й направили до суду для конфіскації 77 автомобілів вартістю 10,7 мільйона гривень, які використовувалися для переміщення контрабандних сигарет. За перших шість місяців минулого року цей показник становив 24 автомобілі вартістю 2,9 мільйона гривень. Названі цифри -- результат зміни керівництва прикордонних загонів та митниці, якому дано чіткі вказівки щодо наведення ладу на Державному кордоні України.

 

А ось іще одне повідомлення прес-служби Закарпатської ОДА. У пункті пропуску "Рава-Руська", що у Львівській області на україно-польському кордоні польські митники затримали автобус MAN із закарпатською реєстрацією. Під час огляду автобуса в конструктивних порожнинах виявлено 13 тисяч пачок нелегальних сигарет. Водія (мешканець Закарпаття) затримано, транспортний засіб вилучено, за цим фактом розпочато розслідування.

 

-- Цей факт цікавий тим, що закарпатські контрабандисти, яким перекрили кисень удома, взялися "освоювати" сусідні регіони, -- коментує подію голова ОДА Геннадій Москаль. -- І не без успіху.

 

Українські митники й прикордонники контрабанди чомусь не помітили й без проблем пропустили автобус на польський бік. Поляки виявилися більш добросовісними охоронцями кордону.

 

І справді, показники майже щоденних затримань на кордоні не можуть не вражати. Ось лише два факти. У міжнародному пункті пропуску "Ужгород" на україно-словацькому кордоні прикордонники Чопського загону спільно з митниками не дали провезти вантажним автомобілем "DAF" 247 пачок сигарет. Як підсумок, сигарети та вантажний автомобіль вилучено. Загальна сума оцінки усього вилученого майна становить понад 480 тисяч гривень. А на залізничній станції "Батьово" під час огляду вантажного потяга сполученням Батьово (Україна) -- Еперешке (Угорщина) спільною міжвідомчою групою було виявлено 3158 пачок цигарок. Сигарети намагались перевезти через кордон, заховавши їх у двадцятьох цистернах з бензином -- у зливних люках.

 

І так практично щодня.

 

Василь НИТКА.

 

Закарпатська область.

 

Голос України