На Прикарпатті триває «Децентралізаційний марафон». Про широкомасштабну акцію, що охоплює всі регіони України, розповіли на зустрічі, зініційованій керівниками обласного Офісу реформ Русланом Панасюком та Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Олегом Войтичуком. За словами останнього, впродовж півроку в громадах країни відбудеться майже тисяча виїзних заходів, які організують регіональні відділення АМУ, до півсотні з них заплановано на Івано-Франківщині. Консультанти інформуватимуть людей про переваги децентралізації, роз’яснюватимуть, як об’єднуватися громадам, проконсультують і допоможуть підготувати необхідні документи та проекти рішень.

Важливим мотиваційним стимулом та аргументом переконання в користі формування спроможних громад, на переконання О. Войтичука, стане участь у марафоні керівників уже чинних ОТГ та їхні розповіді про життя після об’єднання. На цьому етапі децентралізації інформаційно-роз’яснювальна робота є головною запорукою успіху програми — підтримав думку колеги і Р. Панасюк. Він наголосив, що «Децентралізаційний марафон» покликаний забезпечити донесення об’єктивної інформації до людей про переваги децентралізації з метою всеохопного просування реформи. За його словами, робота з об’єднання громад у 2016 році завершиться в серпні. Громади, які об’єднаються до цього часу, можуть розраховувати на всі переваги від реформаторського процесу. Також в Офісі переконані, що до кінця літа вдасться завершити процес об’єднання шести громад в області.

За висновками експертів, 33 місцеві громади абсолютно не готові до цього. Люди дуже побоюються за соціальні наслідки від об’єднання, чи не загрожує це скороченням робочих місць, закриттям об’єктів соціальної сфери тощо. У свою чергу регіональний консультант із правових питань Марія Баран (на знімку) підкреслила, що «Децентралізаційний марафон» повинен стати потужним поштовхом для свідомого добровільного об’єднання територіальних громад Прикарпаття. Зустрічі з лідерами громадської думки потенційних ОТГ, свідомими активними жителями населених пунктів зможуть розширити коло прихильників децентралізації. Потужним чинником має стати передача досвіду вже працюючими громадами області. Результати проведених у червні зустрічей із представниками потенційних ОТГ засвідчують, що інформація про переваги добровільного об’єднання територіальних громад не завжди у правдивій формі доходить до головних суб’єктів цього процесу — жителів майбутніх ОТГ, що знижує шанси на об’єднання і тим самим з 2017 року розпочати функціонувати на новій основі, з новими повноваженнями та ресурсами. Також пані Марія дорікнула в пасивності місцевим лідерам, депутатам, які мали б донести інформацію до своїх виборців. Адже невелика кількість експертів та декілька активних людей із громади не можуть обійти кожне господарство і переконати, що децентралізація — це не закриття сільрад, шкіл, поштових відділень і так далі, а навпаки новий розвиток та економічний потенціал. Тому, на її думку, «Децентралізаційний марафон» має об’єднати зусилля експертів, місцевих адміністрацій, рад і голів ОТГ з тим, щоб дати новий поштовх до створення об’єднаних громад в області та забезпечити свідоме прийняття рішення жителями краю.

Івано-Франківська область.

Фото Миколи МАЦЮКА.