Відучора у вищих навчальних закладах почали приймати заяви вступників. Цього разу всі абітурієнти (окрім пільговиків) подаватимуть їх в електронному вигляді через сервіс ez.osvіtavsіm.org.ua — до 27 липня. Від осіб, які мають пройти творчі конкурси або випробування фізичних здібностей, заяви прийматимуть до 18-ї години 20 липня. Рейтинговий список вступників оприлюднять не пізніше 12-ї години 1 серпня.

Нинішня вступна кампанія запам’ятається кількома нововведеннями — зокрема, зміненим переліком спеціальностей. Крім того, цього разу востаннє набиратимуть фахівців на освітньо-кваліфікаційний рівень «спеціаліст» — з наступного року його прирівняють до магістра. Загалом вступники зможуть подавати заяви до 15 різних вишів, проте лише на п’ять спеціальностей (торік вони могли подавати заяви до п’яти вишів і претендувати на три спеціальності в кожному).

Найбільшою інтригою залишається нова система формування держзамовлення: цього року вперше частину бюджетних місць між вишами розподілять за підсумками вступної кампанії. Про тонкощі не обізнані навіть у приймальних комісіях, тож вступникам здебільшого радять орієнтуватися на торішні показники. Тим часом у соцмережах уже з’явились скарги на «зависання» системи електронної подачі заяв — як і попереджали у МОН, у перший та останній дні кампанії вона потерпатиме від перевантаження.

 

 

У перший день прийому документів до Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова надійшло майже півтори тисячі заяв.

На знімку: вступники НПУ імені М. П. Драгоманова.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.