Проблеми учасників антитерористичної операції та шляхи їх розв’язання обговорювали під час слухань у Комітеті Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони народні депутати, представники органів державної влади, громадських організацій.

За словами голови комітету Сергія Пашинського, нині статус учасника бойових дій отримали 170 тисяч наших громадян. «Ми пам’ятаємо, в яких умовах наша держава розпочинала відбиття агресії на сході, бо армія фактично була доведена до стану колапсу. Завдяки героїзму цих людей тріумфального маршу агресора вулицями Києва не вийшло. Тому ми не повинні забувати про мобілізованих. Держава має зробити максимум можливого і неможливого для того, щоб герої, які захищали нашу державу, були інтегровані в мирне життя, соціально захищені, мали можливість на гідну роботу, медичне обслуговування і перспективи у своєму житті», — наголосив він.

С. Пашинський нагадав, що Верховна Рада прийняла низку законодавчих актів, які надають пільги ветеранам АТО. Але найголовніше — дати їм можливість повністю реалізувати себе як громадянина нашої держави, переконаний голова комітету.

Народний депутат Оксана Корчинська розповіла про численні факти спроб витіснення з лав Національної поліції учасників АТО через непроходження ними переатестації, а також звернула увагу на питання медичного забезпечення, зокрема, на відсутність коштів для проведення нейрореабілітації військових.

О. Корчинська запропонувала Комітету з питань національної безпеки і оборони підтримати ініціативу щодо внесення змін до законодавчих актів, які передбачать формування з учасників АТО окремих підрозділів. Такі організації реагуватимуть на всі події за участю військових, котрі захищали незалежність нашої країни.

У відповідь С. Пашинський сказав, що комітет підтримає цю ініціативу, а також звернеться до міністра внутрішніх справ з вимогою втрутитися в кадрову політику, перевірити всі факти і відсторонити від керівництва Національною поліцією тих осіб, котрі свідомо проводять таку політику по відношенню до учасників АТО.

Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Сергій Куніцин повідомив, що на розгляд Верховної Ради внесено законопроект, у разі прийняття якого проходження застрахованою особою військової служби за призовом під час мобілізації на особливий період буде зараховано до страхового стажу. До того ж буде продовжено здійснення призначених страхових виплат під час перебування потерпілого або осіб, котрі мають право на страхові виплати, на військовій службі за призовом під час мобілізації, на особливий період.

«Сподіваюся, найближчим часом ми розглянемо в сесійній залі цей законопроект, щоб забезпечити надання соціальних виплат учасникам АТО в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування» — сказав С. Куніцин.

Під час обговорення також пропонувалося передбачити бюджетне фінансування Державної цільової програми медичної, психологічної, соціальної реабілітації та адаптації учасників АТО на період до 2020 року, приділити окрему увагу соціальним проблемам учасників АТО, які одночасно є внутрішньо переміщеними особами тощо.

За результатами слухань комітет напрацює відповідні рекомендації, які буде направлено Кабінету Міністрів та іншим органам виконавчої влади.

 

 

Голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський (праворуч) і секретар комітету Іван Вінник.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.