Про створення громадського комітету захисту історико-культурного середовища Чернігова оголосили його ініціатори. Відбулося це просто біля котловану новобудови навпроти старовинного Єлецького монастиря.

 

Активісти хочуть зупинити тут незаконну забудову, що зіпсує вигляд однієї з найдавніших пам'яток України -- Успенський собор Єлецького монастиря (домонгольський період) належить до пам'яток національного значення. Міська рада попереднього скликання надала згоду на будівництво. На відміну від органів охорони культурної спадщини. Проти будівництва виступає і Національний архітектурно- історичний заповідник "Чернігів стародавній".

 

Громадський комітет створили депутати міської ради, представники Народного руху, товариства "Просвіта" імені Т. Шевченка, місцевих організацій. Меморандум про створення підписали біля скандальної новобудови і заявили, що їх цікавить не тільки цей об'єкт. Також дивує позиція єпархії УПЦ МП, яка не протестує проти забудови біля храмів, що їм надані в користування. Можливо, причиною байдужого споглядання, висловили припущення активісти, є те, що керуючий єпархією митрополит Амвросій сам особисто побудувався просто під мурами Троїцького собору.

 

Під час представлення громадського комітету невідомі молодики в масках повалили паркан навколо забудови і запалили "коктейлі Молотова". Поліція встигла затримати кількох, але зразу ж і відпустила.

 

Василь ЧЕПУРНИЙ.

 

Чернігів.

 

Голос України