Окрім Львова, в Україні знайшлося ще одне місто, якому ніде подіти своє сміття.

Скупий платить двічі

В Олешках на Херсонщині (тоді ще Цюрупинську) його більше, ніж п’ятдесят років вивозили просто в піщані дюни біля залізничної станції Пойма, на територію місцевого держлісгоспу, і не турбувалися. Запаскудили в такий спосіб 7,5 гектара землі, а за її рекультивацію не розрахувалися. Лише три роки тому правоохоронці «помітили» відверту наругу над природою і використовувати дюни під смітник заборонили. Тоді сміття повезли за двадцять кілометрів від райцентру — аж на полігон у Херсоні.
Та «щастя» також тривало недовго: оновлена міськрада обласного центру зупинила вивезення чужих відходів на полігон, експлуатація якого, за документами, розрахована тільки до 1 вересня 2017 року. А свого полігона в Олешках на той час облаштувати так і не спромоглися — бюджетні кошти зекономили, забувши, що скупий платить двічі. Отож комунальники тепер «пішли у прийми» до Каховки, де полігон для утилізації ТПВ ще можна років двадцять використовувати. Але дорога туди вдвічі довша, відповідно й витрати на транспортування вищі. До того ж і там можливості заробити за рахунок сусідів не пропустили — ринок є ринок.
— Для прийому олешківського сміття на полігон встановили ціну у 23,8 гривні за кубометр — як для промислових організацій. Тамтешні комунальники уклали офіційний договір про це з нашим комунально-транспортним підприємством. Із сусіднього райцентру на полігон уже привезли понад шістсот кубів сміття, сплативши за це майже чотирнадцять тисяч гривень. Що ж, гроші для міського господарства не зайві, — підтвердив «Голосу України» міський голова Каховки Андрій Дьяченко.
Та «сміттєві експедиції» за півсотні кілометрів незабаром відчутно вдарять по гаманцях олешківців. Там уже готують громадську думку перед переглядом міськвиконкомом розцінок на вивезення відходів. Для населення вартість послуги пропонують підняти одразу майже втричі — із 7,95 до 22,22 гривні на місяць. Щоправда, райцентрівські комунальники знову намагаються домовитися про прийом відходів у Херсоні. Але там хочуть, щоб попередньо олешківці сплатили за рекультивацію земельної ділянки в півгектара, куди три роки поспіль висипали їхній непотріб. А це ще 231 тисяча гривень! От і гадай, що краще: сидіти на купі сміття чи переплачувати за чистоту. І в такому само становищі можуть опинитися не тільки окремо взяті Олешки.

Потрібно об’єднати зусилля

Власне кажучи, нагромаджувати біля кожного міста й селища полігон за полігоном для курортного регіону теж не вихід. Будівництво біля них сміттєсортувальних ліній та цехів також приречене на збитковість та дотаційність через недостатньо великі обсяги переробки (вся Херсонщина «продукує» сміття менше, ніж один Київ). Тим паче що вторинна сировина, яка може вилучатися (папір, метал, пластик та скляні пляшки), — це лише частина відходів. А що робити з рештою?
Завод може коштувати дешевше, якщо не будувати його на голому місці з нуля, а використати комплекс заводу «Ізумруд» у тих-таки Олешках. Там збереглися мережа газопроводів і печі, які після модернізації цілком спроможні «видати» до 1400 градусів за Цельсієм, необхідних для спалювання відходів. А якщо обладнати їх фільтрами, то й смердіти містянам не буде. Та питання про таке будівництво вже порушували в Олешках раніше. Тоді городяни презирливо копилили губу і відмовлялися. Але чи готові вони тепер платити шалені гроші за вивезення сміття хто-зна-куди чи таки переглянуть ставлення до проекту? Адже він дасть змогу не закопувати відходи в землю, отруюючи ґрунтові води, а позбуватися їх значно дешевше — і назавжди.

Херсон.

ФАКТ

Із 698 населених пунктів Херсонщини полігони для утилізації ТПВ «легалізували» тільки 36. 

ЦИТАТА

«Вихід не в тому, щоб ходити по сусідах як прохач, а в об’єднанні ресурсів місцевих громад для будівництва потужного сміттєспалювального та сортувального заводу, який приймав би відходи з Херсона, сусідніх Білозерського, Голопристанського та Олешківського районів області. Хоча тут не обійтися і без державної підтримки», — переконаний начальник управління комунального господарства Херсона Віктор Трамбовецький.