У районному центрі Ізмаїла, де проживають майже 80 тисяч людей, у червні понад 800 осіб опинилися на лікарняних ліжках через отруєння неякісною питною водою. Нині надзвичайну ситуацію в місті локалізовано і тривають відновні роботи на міському водопроводі, дезінфекція водоподаючих труб, монтаж нового обладнання для знезаражування питної води.
Яка ситуація з безпекою і якістю води в Одесі? Чи можливе повторення Ізмаїльської трагедії? На запитання «Голосу України» відповідає перший заступник директора філії «Інфоксводоканалу», що забезпечує Одесу та жителів приміських районів живильною вологою, Олександр Філатов.

— Спалах ротавірусної інфекції в Ізмаїлі змусив багатьох городян замислитися, які справи з очищенням одеської води. Як відбувається очищення і знезаражування?
— Джерелом водопостачання Одеси є річка Дністер, що протікає за 40 кілометрів від міста. Вона також тече територіями Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської, Чернівецької та Вінницької областей України й Республіки Молдова.
Вода перед подачею в Одесу, проходить ретельне поетапне очищення і знезаражування на водоочисній станції «Дністер», де вчасно здійснюють заміну швидких фільтрів і модернізація обладнання. Після цього, вже в Одесі, вода додатково знезаражується на всіх міських водонасосних станціях, які «Інфоксводоканал» перевів на нову безпечну технологію знезаражування води гіпохлоритом натрію. Для цього підприємство інвестувало понад 5 мільйонів гривень у німецьке й австрійське обладнання і найякісніші реагенти.
— Проведена модернізація водоочисної станції в Біляївці — це справді позитивний момент. Ви згадали швидкі фільтри. Що це? Наскільки часто потрібно їх міняти?
— Один із найважливіших елементів в очищенні й перетворенні річкової води на питну — швидкі фільтри, які заповнюються спеціальним кварцовим піском. У так званих швидких фільтрах вода очищується — знижується її мутність, далі відфільтрована надходить у резервуари чистої води, де знезаражується. Завдяки «Інфоксводоканалу» розпочато вчасну й регулярну заміну піску у фільтрах, що дуже важливо для якості очищення води. Спеціальний пісок для фільтрів не добувається в Одеській області, а закуповується в Турбовських кар’єрах, розташованих у Вінницькій області, і Вознесенських кар’єрах Миколаївської області. 
— Як контролюється якість очищення питної води?
— Лабораторний контроль якості водопровідної води — найважливіший напрям у нашій роботі. Із приходом «Інфоксводоканалу» модернізовано центральну хіміко-бактеріологічну лабораторію філії «Інфоксводоканалу» і лабораторію на ВОС «Дністер». У лабораторіях на сучасному обладнанні висококваліфіковані фахівці цілодобово здійснюють дослідження води більш як за 50 параметрами.
Для цього проби води відбираються на водозаборі, а також у понад ста точках по всіх районах міста Одеса. Безпека питної води в мікробіологічному відношенні визначається показниками, які з досить високою ймовірністю характеризирують відсутність у ній шкідливих для здоров’я людей біологічних складових. Дослідження хімічного складу питної води дають змогу визначати безпеку води за токсичними, канцерогенними і мутагенними речовинами органічної та неорганічної природи.
Більше того, співробітниками лабораторії філії «Інфоксводоканал» постійно передаються проби води для вірусологічних досліджень до лабораторії державної установи «Одеський лабораторний центр Держсанепідслужби України».
Слід зазначити, що в 2007 році експерти міжнародної програми TACІS визнали роботу компанії «Інфоксводоканал» з очищення води абсолютно надійною.
— То в чому складність і особливість водопостачання Одеси?
— Особливість водопостачання Одеси в тому, що саме джерело водопостачання — річка Дністер і водоочисна станція перебувають за межами міста й на відстані майже 40 кілометрів. Головна функція «Інфоксводоканалу» — очистити річкову воду до якості питної і подати її споживачам. Сам цей процес доволі трудо- та енергоємний. З огляду ще й на необхідність транспортування води трубопроводами на велику відстань, майже 30 мільйонів гривень щомісяця підприємство витрачає тільки на оплату електроенергії.
— Загалом процес водопостачання Одеси — непросте й водночас важливе завдання. Злагодженість роботи всіх служб гарантує надійність, а які ризики все-таки існують?
— Одна з найважливіших умов якості питної води — безперебійність водопостачання. Нагадаємо, в Одесі з 2004 року «Інфоксводоканал» почав подавати воду цілодобово. Ми намагаємося вчасно ліквідувати аварійні прориви водопроводу. До того ж навіть у разі його течі закриваємо воду тільки на час проведення ремонтних робіт, намагаючись звести до мінімуму час перебування споживача без води. Після завершення аварійних робіт обов’язково здійснюємо дезінфекцію трубопроводу.
Усе це, включаючи очищення й постачання води, потребує чималих оборотних коштів, наявність яких прямо залежить від платежів абонентів за вже спожиті послуги. Отож не-
вчасні платежі споживачів і накопичена заборгованість становлять найбільшу небезпеку для безперебійності водопостачання.
— А в чому небезпека неплатежів за воду?
— Щоб надавати безперебійні та якісні послуги водопостачання, водоканал повинен вчасно розраховуватися за електроенергію, закуповувати ПММ, реагенти для очищення води, укомплектовувати аварійні бригади. А в умовах літньої спеки всі закупівлі необхідно робити заздалегідь, адже споживання води збільшується в рази.
Підтримувати стабільну роботу підприємства й забезпечувати місто необхідним обсягом води стає дедалі складніше. Усьому виною — мільйонні борги, які накопичили й продовжують накопичувати споживачі. Більше того, згідно із законодавством України абоненти зобов’язані оплачувати отримані рахунки до 20 числа. Наведу приклад: в Одесі в червні поточні нарахування за травень оплатили тільки трохи більш як 50 відсотків мешканців. А водоканалу вже в ці дні критично важливо розрахуватися за всіма своїми зобов’язаннями, щоб якісно очищати воду й подавати її в необхідному обсязі, оплачувати електроенергію, закуповувати устаткування для ремонтних бригад та інвестувати в розвиток підприємства. Адже тільки за останніх кілька років підприємство інвестувало десятки мільйонів гривень на впровадження енергозберігаючого обладнання й підвищення надійності очищення води.

Інтерв’ю взяв В’ячеслав ВОРОНКОВ.

 

 

У лабораторії «Інфоксводоканалу» питна вода, що йде у водогінні мережі Одеси, проходить дослідження за 50 параметрами.

Фото Олега ВЛАДИМИРСЬКОГО.