Якість середньої освіти в містах і селах значно відрізняється, про що свідчать результати ЗНО. На цьому наголосила на прес-конференції міністр освіти і науки Лілія Гриневич.
За її словами, за підсумками зовнішнього незалежного оцінювання лідерами в Україні виявилися столиця, Львівська, Дніпропетровська та Харківська області. Саме тут абітурієнти продемонстрували найвищі знання. Рейтинг складали за кількістю вступників, які отримали максимальну оцінку (200 балів) бодай з одного предмета.
Зокрема, у Києві дві сотні балів отримали 65 абітурієнтів, у Львівській області — 37.
Учні з глибинки продемонстрували нижчі досягнення, і виправляти цю ситуацію МОН планує вже з наступного навчального року — за допомогою опорних шкіл. До них звозитимуть дітей, які нині навчаються в малокомплектних закладах, де один і той самий учитель може викладати одночасно працю, алгебру та українську мову.
«Наша мета — хороша освіта в усій Україні. Нині здійснюється проект, пов’язаний зі створенням опорних шкіл у сільській місцевості. Нас дуже турбує, що за результатами ЗНО діти з села мають удесятеро менші шанси успішно скласти тестування з іноземної мови. Це означає, що діти з села не мають рівного доступу до вищої освіти порівняно з дітьми з міста», — зазначила Лілія Гриневич.
У МОН обіцяють, що з 1 вересня в усіх областях України функціонуватимуть 204 опорні школи — з гарним обладнанням та висококваліфікованими педагогами.